Финансов лизинг / автомобил

26.05.2020, 14:52 1071 0

26.05.2020, 14:52
Публикации: 29 / 6
Здравейте!
Имам следния казус: фирма, нерегистрирана по ЗДДС, е сключила преди четири години договор за финансов лизинг за закупуването на автомобил, на който са начислявани амортизации. Към момента на изплащане на всички задължения (главница + лихви), фирмата няма повече финансови ангажименти към лизингодателя, ДМА-то е 100% изхабено и дружеството желае прехвърлянето на авотомобила да бъде към физическо лице. Има молба от лизингополучателя към лизингодателя, а също и приемо-предавателен протокол, в който са описани рег. № и шаси на автомобила и че той се прехвърля като собственост направо на физическото лице.
Та, въпросите ми са:
1. Следва ли да имам тристранно споразумение между лизингополучателя, лизингодателя и физическото лице, защото от лизингодателят автомобила се прехвърля директно на физическото лице?
2. Счетоводно отписвам 241 / 205 - 100% изхабяване, но трябва ли да има и някакви други стъпки, издаване на фактура за отказ от правото на придобиване на автомобила? И ако да, тази фактура на каква стойност следва да бъде и получател ще бъде физическото лице ли?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група