Майчинство на СОЛ

08.07.2020, 14:26 1559 4

08.07.2020, 14:26
Публикации: 29 / 2
Здравейте на собственик и управител на ЕООД му предстой да излезе по майчинство.
Във фирмата има едно лице назначено на трудов договор.Изчетох различни мнения по този въпрос и доколкото разбрах трябва да има решение на едноличния собственик за промяна на управителя и новия да бъде вписан в ТР.Ако в учредителният акт е посочено името на  управителя,който излиза по майчинство,следва и той да бъде променен с името на новия.Старият управител не се заличава.Възможно ли е новият управител да бъде на ТД на 2 часа или трябва да е ДУК?
#1 | 08.07.2020, 15:39
Публикации: 11932 / 2174
Здравейте ,

ако потърсите с търсачката тука в сайта / и в интернет въобще / ще получите много резултати и мнения по точно тези въпроси. Прочетете, съставете си мнение и тогава може да конкретизирате питането си и да стесните кръга, както се казва. Темата е обширна - не е за две думи .
#2 | 09.07.2020, 09:27
Публикации: 29 / 2
Благодаря,наистина има доста неща изписани по тази тема.Доколкото разбирам може да се пусне на ТД ,но не е удачно управител на 2 часа.Фирмата не може да си позволи да плаща пълна осигуровка.Ако собственичката реши да прекрати дейността си за този период,в смисъл да няма персонал,приходни и разходни фактури може да си получава майчинството чрез фирмата,без да подава Окд 5 за прекъсване и всеки месец се подава Д1.Така ли е или нещо бъркам?
#3 | 09.07.2020, 14:09
Публикации: 9 / 0
Здравейте!
Скоро имах такъв случай. Новия управител се вписва в ТР и е с ДУК. Не може да бъде на 2 часа, трябва да е на 8 часа защото фирма не се управлява само през 2 часа от деня а се управлява цял ден. В ТР се вписва новия управител, т.е. стават двама вписани управители. Датата на вписване на първия у-л трябва да е преди датата на излизане по майчинство на втория у-л, т.е. 45-те дни. Дори да не спазите процедурата а управителя излезе по майчинство то при проверка ще я накарат да връща парите получени като обезщетение.
Ето и какво ми отговориха на мен от НОИ:
Ако с управителя на дружеството не е сключен трудов договор, то взаимоотношенията между двете страни по повод трудовата дейност на управителя, се регламентират с т. нар. договор за управление. Няма пречка дружеството да разреши на управителя да прекъсне изпълнението на управленските си задължения по време на периоди на майчинство. Във всички случаи, при които управителката ще ползва отпуск по майчинство, ако дружеството прецени, че е необходимо друго лице да осъществява някои от трудовите функции на управителя, трябва да предприеме мерки да определи по законовия ред такова лице, което да бъде вписано като втори управител или като прокурист на дружеството.
В противен случай дори и управителката да отговаря на условието за получаване на обезщетение за майчинство от НОИ, свързано с наличието на необходимия осигурителен стаж, то всяко действие, свързано с управлението на дружеството – полагане на подпис под договор или какъвто и да е документ на дружеството, може да бъде изтълкувано като упражняване на трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство, което съгласно чл. 46, ал. 3 от КСО е обстоятелство, при което не се изплаща обезщетение.
#4 | 09.07.2020, 14:50
Публикации: 29 / 2
Много Ви благодаря за изчерпателния отговор  :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група