Декларация 6 без декларация 1

16.07.2020, 14:38 1675 7

16.07.2020, 14:38
Публикации: 679 / 25
Здравейте, колеги. Вчера се натъкнах на много интересен случай. За периода 2015-2019 г. на земеделски производител само са подавани Д6, без Д1. Осигуровки не са внасяни. Съответно има задължения за близо 8 000 лв. и са му направили запор на банковата сметка и оттам той научава за тази ситуация. Тъй като сестра му е имала пълномощно и се е занимавала с тази дейност, но сега тя отказва да посочи счетоводителят,възможно ли е той да поиска от НАП проверка, за да се подадат Д1 и да се внесат дължимите данъци. Най-интересно е, че има начислени ЗДДФЛ по граждански договори в размер на 1000-1500 лв. или общо са около 4 000 лв., без да е полаган труд по извънтрудово правоотношения и това са били граждански договори явно в края на годината, когато за задълженото лице възниква задължение да довнесе със ГДД дължимите данъци. По ЗДДФЛ могат предполагам да се отразят и тези от справка по чл.73 ,ал. 6 от ЗДДФЛ . Във връзка с тези граждански договори препоръчвам на лицето да пусне жалба в Икономическа полиция.
И третото питане-ако отиде в НАП и лично поиска да разбере кой му е подавал по електронен път документите, ще му дадат ли информация и той веднага там в НАП да прекрати упълномощаването на електронния подпис?
#1 | 16.07.2020, 15:10
Публикации: 352 / 19
А вие в качеството на каква се натъкнахте на интересния случай?

Незнам от колко години няма такова нещо "Икономическа полиция"!

Да, може да посети фронт офис на ТД на НАП и да прекрати пълномощията за подаване на данни.
Също може да посети нотариус и писмено да си оттегли даденото пълномощно.

Другото, което може да направи, макар, че вече не са задължителни, е да си закупи една осигурителна книжка и да си подаде молба да му е заверят в ТП на НОИ. Преди да му е заверят ще му дадат предписания за подаване на Д1, съответно след заплащане на осигурителните вноски ще му е заверят.

По- интересното е, че освен пълномощно, ако беше дал и средства за плащането на данъците и осигурителните вноски вероятно нямаше да се натъкнете на интересния случай.


Колко случаи от миналото има- счетоводителя подготвил данните и платежните, подал данните в регистъра и дал платежните на собственика. Собственикът ги взел, сложил ги в джоба и си ги носил известно време, после ги оставил някъде и що не му били внесени?


#2 | 16.07.2020, 19:45
Публикации: 679 / 25
Сестра му с пълномощно е разполагаЛа с пари и документи и банкова сметка. Дори и да не са внесени, осигуровките трябваше да бъдат декларирани с Д 1. Човека е готов веднага да ги внесе. Но прочетохте ли, че има данък по ЗДДФЛ от граждански договори в края на годината. От тях дължи около 4 000 лв. А може чрез тези граждански договори и бързи кредити да са теглени. Това са граждански договори над 60 000 лв. А господина не е подписвал такива. Това вече е установено в самите фирми.
#3 | 16.07.2020, 20:00
Публикации: 352 / 19
Обикновено тия случаи ги забъркват наетите по служебни правоотношения!
Преди години имах един началник, дето ми беше дала данните за участие в един проект по граждански договор, без да има съгласието ми и подписа ми. Добре, че в тоя период договора ми беше по трудово правоотношение, че й прикрих своеволията!
Преди това беше изкоментирала гласно:"Виждам е, че разполага с пари!"
Пълна боза!
Сестрата на тоя човек едва ли е упълномощена да подписва граждански договори от негово име! Ако имаше такива пълномощия да беше му подписала един договор по служебно правоотношение!
Но както Ви написах по-горе и без да съм упълномощавала някой, наети по служебно правоотношение дават данни!
#4 | 16.07.2020, 20:36
Публикации: 352 / 19
Но все пак не отговорихте на първия ми въпрос!
И след всичко, което сте написала съм убедена, че източникът Ви е корумпиран служител с користна цел.
В същото приложение се декларират не само граждански договори!
Явно търсите не интересен случай, а сензация!
Навсякъде има назначени такива със стаж повече от 20години, които снасят сензационни данни.
За огромно съжаление един е достатъчен да орони "престижа на държавната служба"- в повечето случаи не е един и всички си пазят длъжностите!

От това, че е имала пълномощно, че е разполагала с банкова сметка и парични средства не следва, че е извършила нещо незаконно. Напротив- нормалните хора представляват други с нотариално заверени пълномощни и не търсят познати да им приемат документите под бюрото!
Ако някой служител не е зачел правата на упълномощения в пълномощното и си е позволил да си превиши правата като е администрирал действия без упълномощение не означава, че упълномощения е нарушител!
#5 | 16.07.2020, 20:55
Публикации: 352 / 19
И още нещо много важно- в ДФ"Земеделие" и общинските служби с пълномощни не обработват документи- жив, "умрял"- земеделския производител трябва да се яви лично в службата по земеделие и да си положи подписа 108 пъти на всички страници на документите в три екземпляра всяка година, а все пак човекът, дал пълномощно на сестра си е регистриран земеделски производител или греша?
#6 | 16.07.2020, 21:34
Публикации: 679 / 25
За осигуровките като ЗП няма спор. Дължи си ги. СчетоводитЕл е подавАл само Д 6 без Д 1. За ГД е проблема. Че там са над 4 000 лв
#7 | 16.07.2020, 21:45
Публикации: 352 / 19
А бе какво ще има? Всяка година им изискват удостоверения за липса на задължения!

Можело и "бързи кредити" да са теглени от тия граждански договори! Ми то може и фамилна сметка в швейцарска банка да имат!

Да, гражданските договори са проблема, но не на регистрираните земеделски стопани, а на наетите по служебни правоотношения!

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група