Малко оматана работа с една трудова книжка

30.09.2020, 17:11 1523 2

30.09.2020, 17:11
Публикации: 41 / 0
Здравейте ! Умувам над един проблем, но не стигам до решение. Дано някой реши, че ще ми помогне!
Случаят е следният. Работници  са прехвърлени  по чл 123  от КТ. Едната от работничките  в този период е в майчинство. Не  ни е предоставила трудова книжка, за да се впишат промените до момента.Иначе всичко друго си е точно. Получаваше си редовно майчинството , получи си и платените отпуски , след което продължи да работи. Сега иска да напуска, но казва, че си е загубила старата книжка  и иска да и издадем нова. за времето при нас. За останалото , тя щяла да се оправи. Не знам как точно да постъпим. Знам, че трябва да оформим общ трудов стаж, но  предишния го нямаме  и това няма как да стане . Какво е най- правилното да се направи в такава ситуаця?
#1 | 30.09.2020, 19:31
Публикации: 21 / 3
Нямате право да издавате нова книжка.Лицето да се обърне към Инспекция по труда - има си процедура за това!
#2 | 30.09.2020, 19:32
Публикации: 4366 / 719
НТКТС
Чл. 7. (1) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена, съответната дирекция "Инспекция по труда" издава нова въз основа на писмено заявление-декларация на работника или служителя, в която се посочва, че трудовата книжка е изгубена, кой я е изгубил и данни за работодателите, при които е работил.
(2) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена от работника или служителя, в новата трудова книжка съответната дирекция "Инспекция по труда" по местоживеене на лицето вписва данни за трудовия стаж въз основа на представените от него удостоверения по образец съгласно приложение № 2 или други оригинални документи, съдържащи тези данни.
(3) Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена по вина на работодателя, съответната дирекция "Инспекция по труда" по местоседалището му го задължава в срок не по-дълъг от един месец да представи необходимото удостоверение за издаването на нова трудова книжка по образец съгласно приложение № 2.
(4) Когато работникът или служителят е работил и при други работодатели, работодателят по ал. 3 изисква от тях удостоверения по образец съгласно приложение № 2. Събраните удостоверения се предоставят в съответната дирекция "Инспекция по труда" по опис.
(5) Работодателите са длъжни да издават исканите удостоверения по ал. 2 и 4 в 7-дневен срок от поискването им.

***
Нужно е, когато ви поискат, да издадете удостоверението по приложение 2 и да го предадете на работничката. Нататък е нейна работа да се занимава с  ИТ.

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група