Осигурителна книжка/трудов договор в оод

01.10.2020, 10:44 3582 5

01.10.2020, 10:44
Публикации: 206 / 45
Здравейте,
                    При мен идва стар служител на мой клиент /работел в периода 1993г.-2003г./, който готви документи за пенсия. Работел е по трудов договор в ООД. Трудовата му книжка е надлежно оформена от колегата, който е работел по онова време.
                   Твърди, че му искат заверена осигурителна книжка за периода до 1999г. Служителят на НОИ, който заверява осигурителните книжки потвърди в телефонен разговор и каза, че в отдел "Пенсии" щели да му правят проблем за въпросните години ако не представи заверена осигурителна книжка!??
                    1:От това, което прерових вчера и днес /и което знам по въпроса/, не мога да открия основание за това /освен за работили по трудови правоотношения в осигурители, които  не са ЕТ или юридически лица/;
                    2:В сайта на НОИ исканията за издаване на осигурителна книжка са 5 на брой и няма такова, което да покрива лице работещо на трудов договор в юридическо лице /т.е. няма документ, с който да искаш да ти бъде издадена такава/;
                    3:Ведомостите са налице, дружеството е работещо и към днешна дата, така че не е проблем да се изготвят допълнителни документи освен трудовата книжка, но...

                    Въпросът ми е изпускам ли нещо в нормативната база или не? Защото ясно е написано, че надлежно оформена трудова книжка е необходимия /и достатъчен/ документ... А и имам няколко пенсионирания през миналата година идентични с поставения случай и не е имало такъв момент със заверена осигурителна книжка за тези периоди.

Ако някой има инфо, моля да сподели...

Лека и спорна работа!!!

#1 | 01.10.2020, 11:01
Публикации: 4393 / 734
Мине не мине, и при мен (ЮЛ) се явяват разни стари работници за УП-та или пък да оправим някоя ТК. Никой никога не ми е искал осигурителна книжка за пенсиониране, нито съм виждал такива към досиета или ведомости.

Но пък си спомням, че аз самия имам някакава в къщи от 1990-те години, като винаги съм бил на ТД.
#2 | 01.10.2020, 11:06
Публикации: 11956 / 2182
Здравейте ,

ако си спомняте до 31.12.1999 г. работещите на ТД в ЕТ бяха задължени да удостоверяват стаж не с трудова, а осигурителна книжка. След това от 01.01.2000 това се отмени. Имам едно ЕТ от ония времена и съм заверявала в резултат на ревизии . Това обаче беше в сила само за ЕТ и в никакъв случай за ООД/ЕООД. Даже се учудвам за юридическо лице да изискват осигурителна книжка на нает работник. Всъщност май някой му е казал, а не, че е представил ТК и са му поискали осигурителна. Аз мисля, че просто трябва да си го отпратите да си занесе надлежно документите и да не Ви "вкарва" излишно в този филм.

#3 | 01.10.2020, 13:54
Публикации: 206 / 45
Благодаря и на двамата-bobo и delphine!!! Както може би сте усетили от коментарите ми дотук аз трудно "влизам във филми" :smile1: :smile1: :smile1: , тъй като не съм почитател на дребнавостта и буквалистиката в нашата професия. Но... отпратих го вече ведднъж, като му обясних това, което съм написал и това, което вие сте написали. Той се върна, носи ми телефонен номер за връзка с въпросния служител, който ми казва това което съм написал при откриването на темата-че трябва да му направя книжката и да му представя ведомостите за заверката /пак повтарям служител на НОИ/. Мене ме гледат, като нищо незнаещ и ми сумтят отсреща...

Както и да е, интересуваше ме дали няма новост, която да съм изтървал или да не намирам в нормативната база... От Вашите отговори разбирам, че такава няма!!!

Благодаря още веднъж!!!

Лека и спорна работа!!!
#4 | 01.10.2020, 14:13
Публикации: 364 / 42
Осигурителната книжка се издава от ТП на НОИ, може и за минал период, така че да отиде служителя в НОИ да си заяви и получи осигурителна книжка, като трябва, а вие е ясно, че по вашия БУЛСТАТ на ООД няма какво да попълвате в нея.
#5 | 01.10.2020, 14:52
Публикации: 4393 / 734
Доколкото разбирам тия неща ги казва "служителят на НОИ, който заверява осигурителните книжки". Той, общо взето, да си гледа книжките, но важното е, че служителите по пенсиите едва ли ще искат такава. Може би телефонен разговор със служител по пенсиите ще успокои напрежението :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група