Тристранни сделки

01.10.2020, 13:50 905 0

01.10.2020, 13:50
Публикации: 1 / 0
Здравейте колеги,
Бих искала мнение по следният казус:
Осъществяват се сделки между три ДДС регистрирани Европейски дружества - ЕЕ Естонска -А компания, BG Българска компания -Б и трета GB Английска - В. Българската компания е посредник, а стоката  се доставя с контейнер от Естонска - А на английската - В на пристанище в Англия.
До момента сделките са осчетоводявани като тристранни сделки с всички необходими изисквани документи - фактури, потвърждения от клиента за получената стока, VIES декларация.
Внезапно започнаха да изпращат много странни ЧМР -та от доставчика, от които се вижда, че стоката  се купува от Полска фирма с PL ДДС номер, пътува до Холандия, където се претоварва и продължава пътя към Англия. Българската фирма не участва в транспорта.
Според чл.15 от ЗДДС т. 2 изискването е стоките да се транспортират директно от А до В.
Реално А доставя на В директно, но стоката не тръгва от А- Естония с ЕЕ ДДС номер, а от друго място, което се вижда от ЧМР -та, които ни изпраща доставчика.

Мога ли според Вас да смятам, че това е тристранна сделка за българската фирма с потвърждения от клиента английска фирма за получената стока от Естонската фирма, независимо от обстоятелството, че стоката  тръгва от друга трета страна, преминава през още една четвърта, за да стигне до нашия клиент?




Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група