Връщане на сума по банка при издаден касов бон

11.11.2020, 10:37 2721 6

11.11.2020, 10:37
Публикации: 3 / 0
Здравейте,
моля за съвет по следния казус. Имаме СУПТО и са продадени услуги с касов бон. Тези услуги няма да могат да се извършат и трябва да възстановим сумите на нашите клиенти. Тези, които дойдат на място срещу представен касов бон и издадената бланка за услугата ще им върнем сумата и ще пуснем сторно касов бон. Имаме клиенти, на които не им е възможно да дойдат лично и да получат сумата си. Искаме да им върнем парите по банка (след като получим бланката+касовия бон). Въпросът ми  е дали  да издадем сторно касов бон, при положение че няма да връщаме сумата в брой.(осъзнавам, че не е коректно), но презумцията да издадем сторно касов бон е, първо да се отрази в самата програма за продажба връщането (иначе при проверка ще висят като валидни тези услуги), второ да се ползва касовия отчет като документ за правилното отразяване на дневниците по ДДС. Другия вариант е да се състави протокол, който да се осчетоводи и да се приключи със съответната банка.
П.П. От фирмата поддържаща касовите ни апарати твърдят, че касов бон може да се сторнира единствено със изплащане в брой и сторно касов бон и опция плащане по банка не стои. От други колеги чувам, че ако откажем изплащане по банка от КЗП може да ни глобят.
Ще съм благодарна ако ми помогнете.
#1 | 11.11.2020, 11:52
Публикации: 364 / 42
А какъв е проблема да издадете сторно касов бон и  да "върнете" парите в касата на вашата фирма и след това да ги внесете от касата в банковата сметка на вашата фирма и да им ги преведете?
#2 | 11.11.2020, 12:01
Публикации: 3 / 0
Ако пуснем касов бон ще бъде направено точно така. Излезлите, но невзети пари от клиенти ще постъпят по банковата сметка и ще бъдат преведени. Въпроса обаче колко коректно(наказуемо) ще е издаване на сторно касов бон при положение, че парите не излизат от касата и да се предадат на клиента.
#3 | 11.11.2020, 13:31
Публикации: 4368 / 719
Аз не разбирам каква е връзката с осчетоводяването и връщането на парите? Получили сте парите по каса, пуснали сте КБ, осчетоводили сте приход или разчет. Сега ще върните парите по банка и ще осчетоводите операцията (разход, разчет, или каквото е там?). Защо да е задължително да се пуска сторно-КБ?
#4 | 11.11.2020, 13:46
Публикации: 3 / 0
Първото, което ме притеснява е че според колеги плащане в брой на касов апарат се сторнира с връщане на пари от касата със сторно касов бон. Т.е че не може някой платил в брой да му се върне сумата по банка. Това обаче не го намирам като изписано в Н18, функционали особености на ФУ и не знам в кой документ е посочено как трябва да се извършва сторниране при касов бон , касов бон с ПОС и т.н.
Второто е, че ако не мина сторното през касов апарат не мога да сторнирам самата продажба и ще продължава да ми стои като такава в софтуера за продажба.
Третото - ако пусна сторно КБ ще имам сторно отчет, който ще декларирам и ще е постъпила информация и в НАП. А иначе трябва да направя някакъв протокол, който да осчетоводя и декларирам и мога да го подкрепя само с банково извлечение.
#5 | 11.11.2020, 14:15
Публикации: 307 / 40
Щом вашето СУПТО няма опция сторниране с плащане по банка, по-добре е да се издаде сторно бележка.
А наказуемо е ако наличните пари в касата на касовия апарат не се равняват с междинния отчет за налични пари във всеки един момент/това включва всички операции по продажби, сторно, служебно въведени и изведени суми/. Тъй като сторното се отнася за предишна дата, най-точно бихте разбрали какво се случва в касовия апарат като си направите един междинен отчет непосредствено след пускане на сторно бележката. Предполагам, че сумата ще бъде приспадната, ако е така, просто махнете парите от касата и предайте за внасяне в банка или в друга каса за пари в брой на фирмата.
Ако пък толкова държите да останат в касата на касовия апарат, ги въведете служебно.
#6 | 11.11.2020, 19:33
Публикации: 4368 / 719
Добре де, наредбата, доколкото разбирам, допуска сторно при тези случаи - рекламация или връщане на стока, при операторска грешка или при намаление на данъчната основа.

При вас няма нищо от изброеното, просто връщате някакъв аванс за непредоставена услуга. Защо ще правите сторно?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група