Доставка от ЕС и ДДС?

02.05.2012, 14:12 17739 4

02.05.2012, 14:12
Публикации: 9 / 0
Здравейте,

по повод интересуващия ме въпрос изчетох чл.13, чл.84 и чл.117 от ЗДДС, относно ДДС, ВОП и ВОД. Обаче такава каша ми е в главата, нищо не разбрах  >:( Търсех отговор на един елементарен въпрос с елементарен отговор, ама всичко е така сложно написано, че съвсем се обърках.
Бихте ли ми помогнали, моля  :swoon:
Интересува ме при доставка на стока от Европейския съюз, която е без ДДС, какво следва да се направи. Трябва ли да се плати ДДС в България, ако стоката е мостра и няма да се продава? Изобщо кога се начислява ДДС-то при стоки от ЕС: върху нетната сума на чуждата фактура ли (там ДДС е нула)? При продажба на стоката е ясно, че се начислява ДДС, но ми е тъмна Индия след доставката какво се прави?
#1 | 02.05.2012, 14:36
МамаБожка
ЗДДС-Доставка на стока
Чл. 6. (1) Доставка на стока по смисъла на този закон е прехвърлянето на правото на собственост или друго вещно право върху стоката.
(3) За възмездна доставка на стока за целите на този закон се смята и:
1. отделянето или предоставянето на стоката за лично ползване или употреба на данъчно задълженото физическо лице, на собственика, на неговите работници и служители или на трети лица и при условие че при производството, вносът или придобиването й е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит;
2. безвъзмездното прехвърляне на собственост или друго вещно право върху стоката на трети лица, когато при производството, вноса или придобиването й е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит;
(4) Алинея 3 не се прилага при:
2. безвъзмездното предоставяне на стока с незначителна стойност с рекламна цел или при предоставяне на мостри.

остава само да си изясним що значи ’’незначителна стойност’’ ;D

А ето и едно отговорче на един дан. консултант по въпроса

ЗДДС. Въпрос: Как следва да се процедира при получаване на фактура за мостри от страна от ЕС с нулева стойност?

Отговор: И.Кондарев, данъчен консултант

Безвъзмездното предоставяне на стоки и услуги е данъчно събитие, което по правило е извън предметния обхват на закона. Видно от чл. 2, т. 2 - 4 от ЗДДС, същото важи и за безвъзмездните вътреобщностни придобивания на стоки. Няма да е така само ако събитието е приравнено на възмездна доставка по силата на чл. 6, ал. 3 или чл. 9, ал. 3 от ЗДДС, за която не е налице някое от изключенията, съдържащи се в ал. 4 на чл. 6 или ал. 4 на чл. 9 от ЗДДС. Но точно безвъзмездното предоставяне на мостри е сред изключенията и не е приравнено на възмездна доставка на стока (чл. 6, ал. 4, т. 2 от ЗДДС).
От казаното следва, че безвъзмездното вътреобщностно придобиване на мостри не подлежи на облагане с ДДС. В този смисъл се е произнесла и приходната администрация с писмо на НАП с изх. № 91-00-241 от 4.06.2009 г. относно правна регламентация на вътреобщностното придобиване (ВОП) по чл. 13, ал. 1, ал. 3 и ал. 6 от ЗДДС (т. 1. 3 “Възмездност на придобиването”/ II. Условия за прилагане на данъчния режим, установен за вътреобщностното придобиване по чл. 13, ал. 1 и ал. 3 и ал. 6 от ЗДДС /А) Материално-правна регламентация на вътреобщностното придобиване от писмото).
Ето защо фактурата за мостри с нулева стойност, издадена от контрагент, регистриран за целите на ДДС в друга държава членка, не документира облагаемо данъчно събитие иполучаването на мострите в България от държава от Общността не води до възникване на облагаемо вътреобщностно придобиване. Липсва съответно и необходимост от самоначисляване на ДДС на основание чл. 84 от ЗДДС. По силата на изменената ал. 6 на чл. 81 от ППЗДДС, от 01.01.2010 г. протокол по чл. 117 от закона трябва да се издава и в случаите, когато доставката е облагаема с нулева ставка, както и когато данък не следва да се начислява. Съставяният протокол не трябва да съдържа на отделен ред начислен ДДС и в него трябва да се посочи основанието за неначисляване на данъка (в случая – необлагаемо съгласно чл. 2, т. 2 от ЗДДС безвъзмездно вътреобщностно придобиване на мостри). И в този случай протоколът се отразява в дневниците за покупки и продажби и във файловете "PRODAGBI.ТХТ" и"POКUPKI.ТХТ" на издателя му, но полето, описващо стойност за данъка, се оставя празно (не се попълва) или се записва стойност нула.
 
Според упоменатото по-горе писмо на НАП (т. 1.5 “Документиране на ВОП, начисляване на данъка”/III. Режим на вътреобщностно придобиване/А) Материално-правна регламентация на вътреобщностното придобиване), фактурата, издадена от търговец от друга държава членка на българския търговец по повод вътреобщностната сделка, не следва да съдържа размер на данъка и не следва да се отразява в отчетните регистри.
 
#2 | 02.05.2012, 21:48
Публикации: 9 / 0
Благодаря много за отговора!
Фактурата с мострата обаче няма да е с нулева стойност, а ще има сума на нея без ДДС. Мострата всъщност ще бъде артикул, който ще се използва за мостра. В този случай означава ли, че ще трябва да се самоначисли ДДС? Това ДДС ще трябва да бъде внесено в определен срок, така ли?   :(
Не разбрах внася ли се ДДС върху нетната стойност на фактура със стока от ЕС  или не .... Какво точно означава самоначисляване на ДДС?
Досега все си мислех, че стока от ЕС пристига без ДДС, върху доставната цена си слагаме процента печалба, транспорта и т.н. и чак при продажбата в България фактурираме с ДДС. Ако трябва да се внася ДДС и върху нетната фактура от доставката, то цената на стоката ще скочи с 40% само от ДДС-то. Нещо не ми се вярва да е така, много ви моля за съвсем прост отговор  :'(
#3 | 03.05.2012, 09:24
Публикации: 9 / 0
Преди малко се консултирах с НАП. Вече ми е ясно всичко по ВОП и ДДС.
:)
#4 | 03.05.2012, 13:11
Публикации: 6403 / 1129
Ще го споделите ли с останалите? Би било полезно за други потребители на форума, за които би възникнал идентичен въпрос. :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група