Данък върху доход от граждански договор с институция в ЕС

23.11.2020, 12:14 929 1

23.11.2020, 12:14
Публикации: 1 / 0
Здравейте!

Нова съм във форума и не съм счетоводител, нямам специални познания в данъчното облагане или сродни сфери. Имам въпрос относно облагане на получени от мен доходи от институция в Полша, надявам се да получа ориентир  :smile1:

Сключих договор, с който се задължавам да разработя авторски текст и да го предоставя заедно с авторските си права върху него на университет в Полша. Изпратих разработката, пратиха ми фактура, според която трябва да ми платят сумата от 6000 PZL по банков път. В договорът пише, че ще ми бъде удържан данък авансово. Запознах се със спогодбата с Полша за избягване на двойното данъчно облагане, в частта за авторски и лицензионни възнаграждения. Цитирам част от чл. 12:
   1.  Авторските и лицензионните възнаграждения, произхождащи от едната договаряща държава и изплатени на местно лице на другата договаряща държава, могат да се облагат в тази друга държава.
   2.  Такива авторски и лицензионни възнаграждения обаче могат да се облагат с данъци и в договарящата държава, от която произхождат, и съгласно законодателството на тази държава, но така наложеният данък няма да надвишава 5 на сто от брутния размер на дохода от авторските и лицензионните възнаграждения.

Доколкото аз разбирам материята, аз съм местно лице за България и тъй като не извършвам стопанска дейност в Полша, доходът ми трябва да се облага в България, а в Полша могат да ми удържат до 5% от стойността на дължимото по договор. Прочетох и останалата част от този член и не виждам причина да се отмени действието му, макар че текста е доста объркващ за мен. Дотук добре, но получих по банковата си сметка хонорар, който е с 23% по-никък от предварително договорената сума (предполагам включва разликата от превалутирането и банковите такси за превода). Поисках да ми съставят документ, който удостоверява удържания данък, и все още го чакам.

Мисля си, че може да са ми удържали данък като на местно лице в Полша, без да се съобразят с тази спогодба, което ме обърква. Не искам да обвинявам университета в грешка, преди да проуча по-детайлно въпроса. Засега Ви моля да дадете мнение за следните неща:
1. Тъй като аз не съм местно лице за Полша, основанието да ми удържат данък може ли да се базира на тяхното законодателство, като се пренебрегва спогодбата, която цитирах?
2. Дали при предоставяне на въпросния документ за удържания данък в Полша ще трябва да си платя ДОД и в България?
3. Има ли други документи, освен тази спогодба, за които Вие знаете и които уреждат данъчното облагане на доходи на чуждестранни лица (в случая - чуждестранни за Полша)?

Ако знаете още нещо релеватно, което може да ми убягва, ще съм благодарна да го споделите!
 :yes3:
#1 | 23.11.2020, 13:07
Публикации: 7 / 5
Можете по телефон да се консултирате с  отдел в ЦУ на НАП  отговаящ специално за прилагане на СИДДО. Успех!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група