Продажба на дигитални продукти в ЕС и ДДС

17.11.2020, 21:02 3222 5

17.11.2020, 21:02
Публикации: 4 / 0
Здравейте! Аз не съм счетоводител и в никакъв случай не искам да прескоча услугите на такъв,
За съжаление много малко от тях са запознати с онлайн продажбата на дигитални продукти, затова целта на въпроса ми е по-скоро да намеря такъв :)
При продажба на дигитални продукти в интернет платформа /регистрирана в ЕС/, която начислява ДДС на купувачите , според страната им на местоживеене, и след това го превежда в съответната страна от ЕС. Към продавача се превежда сума след удържане на определена комисионна,
въпросите са ми следните :
- необходима ли е регистрация по ДДС на продавача
- при сума по-малка от 10 000 Е годишно, необходимо ли е да извърша регистрация като ЕТ или ЕООД, или мога да заплащам данък печалба, като физическо лице?
-необходимо ли е да начисля отново ДДС в Б-я

Вариант 1
- продукта струва 10 Е - платформата го продава за 8,40 + 1,60 ДДС на купувач от Германия, 1,60Е превежда в Германия, от 8,40 си удържа комисионна /примерно 40%/и ми превежда 5,04 Е, На тези 5,04 Е дължа ли 20% ДДС в България

Вариант 2
- продукта струва 10Е - платформата го продава за 12Е във Великобритания , 2 Е превежда на Великобритания, удържа си комисионна /отново 40%/ от 10Е и ми превежда 6 Е. Дължа ли ДДС
в България и нужна ли е регистрация по ДДС
#1 | 17.11.2020, 23:43
Публикации: 10 / 2
Само за твое пояснение ти давам начален тласък :
"- при сума по-малка от 10 000 Е годишно, необходимо ли е да извърша регистрация като ЕТ или ЕООД, или мога да заплащам данък печалба, като физическо лице?"
Часта за физическо лице, печалба и т.н. ги оставяме за счетоводител на живо да ти обясни, това са основни неща от които явно не си поинтересувал задълбочено :) Помоща която ще ти дам е, че до 10 000 EUR "продажби", горния метод със да превеждаш ДДСто във всяка държава където е потреблението, е само по избор, на кратко : до 10К нормалните разпоредби на ЗДДС, над 10К MOSS !

Ще следя с интерес разясняването как се фактурира и внася ДДСто по държава на потребление от лицето което удържа само комисионната и то е регистрирано ДЗЛ в ЕС(камоли България), а и това довежда до отговора на :
"- необходима ли е регистрация по ДДС на продавача" - това си е негова отговорност нали? Защо питаш ти за него?
#2 | 18.11.2020, 00:31
Публикации: 4 / 0
Въпросът ми беше : ЩЕ внасям ли 20%ДДС  след като получа сумата от сайта-посредник във всеки от двата варианта.
Между другото тези въпроси ще възникнат съвсем скоро и при продажби на физически продукти в ebay.uk and ebay.de.
Не питам за Мосс, там е ясно. Питам защо има двойно облагане

 ".... необходима ли е регистрация по ДДС на продавача" - това си е негова отговорност нали? Защо питаш ти за него?" - нали аз съм продавача :blink:
#3 | 18.11.2020, 02:24
Публикации: 4 / 0
'Ще следя с интерес разясняването как се фактурира и внася ДДСто по държава на потребление от лицето което удържа само комисионната и то е регистрирано ДЗЛ в ЕС(камоли България'
- това се прави отдавна от Етси, LoveCrafts и мноооого други, от догодина ще се прави и от ebay
Starting January 1, 2021, eBay will be legally required to begin collecting and remitting VAT for UK imports. eBay will have to charge buyers the applicable VAT amount directly and remit this sum to the relevant authorities.

Sellers trading with UK buyers and listing on the UK or any EU site will need to provide both gross prices as well as the applicable VAT rate used to calculate the gross price on all listings. If sellers do not specify gross prices and VAT rates, eBay will have to assume that the price provided is the net price, and will add VAT on top of the price displayed to buyers.'
..... И мога да ви кажа със сигурност, че няма германски гражданин, който да плати 2 пъти ДДС за един и същ продукт. Интересно ми е защо в България точно счетоводителите четете  така евангелието :blink: :blink:
#4 | 20.11.2020, 16:27
Публикации: 4 / 0
Мнооого трябва да се чете г-н Ненков, Мнооого.
Аз вече намерих своя счетоводител :ok:
#5 | 25.11.2020, 12:48
Публикации: 10 / 2
Мнооого трябва да се чете г-н Ненков, Мнооого.
Аз вече намерих своя счетоводител :ok:

Не да се чете мнооооого, а трябва да има постоянство просто.

Явно аз съм те разбрал погрешно, че ти ще си платформата, за което се извинявам :)
Много се радвам, че си намерил колега който те е накрал да се чустваш уверен в това което ще развиваш, дис ис дъ айдиа....

И щеше да ми е интересно да видя как се оформя момента с внасянето на ДДСто в/у пари които не са приход на фирмата/платформата регистрирана в България.Но явно съм се размечтал, че някой тук може да измисли как да оперира с парите на лицата от други държави и да взима комисионна за това без да е финансово предприятие, аз все още стигам до извода, че това не е позволено от нашите закони.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група