Осигуровки и доходи от валутна търговия

10.03.2021, 17:05 1154 2

10.03.2021, 17:05
Публикации: 2 / 0
Здравейте, ако съм безработен и нямам доходи - дължа единоствено едно посещение до НАП с някакъв екземпляр 7 и 26лв. месечно. Ако имам приход от да кажем 250 000лв. като физическо лице от търговия с договори за разлика /валутна търговия он-лайн на стария ми лаптоп, най-просто казано/, си дължа 10% стандартно началото на другата година.
1.Това отразява ли се по-някакъв начин на размера на здравните ми осигуровки, след като си подам декларацията за този приход и все още съм безработен /за какво ми е да работя изобщо/
2. възниква ли задължитено осигуряване към ДОО след този момент /примерно длъжен ли съм да се обявя на свободна професилия или друга форма на самоосигуряване/
3.Най-общо знам, че при над 50000лв. доход трябва да се регистрирам по ДДС, но при условие че аз нищо не продавам за какво ДДС изобщо ще се ползва в този случай, след като съм само спекулант и то виртуално?
4.Ако декларирам покупко продажба на криптовалута пак за над 50 000лв, пак ли трябва да се регистрирам по ДДС и какво изобщо ще го правя това ДДС в сделките ми като физическо лице?
5.Ако случайно имам дялове в дружество в чубина което ми е изплатило дивидент - трябва ли да декларирам нещо и да плащам пак данъци?
6.То се е видяло, че ще си ползвам двойното гражданство и нищо няма да платя, но ако на някой му е интересен казуса, може и да пише нещо. Благодаря.
#1 | 10.03.2021, 18:03
Публикации: 9335 / 1570
Явно сте интелигентен човек. Ето Ви няколко цитата за размисъл:

ЗЗО чл. 40
(5)  Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, са длъжни да:
1. внасят осигурителни вноски върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване - до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, и извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация, като окончателните осигурителни вноски се внасят в срока за нейното подаване


КСО
чл. 4, ал.3
Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са: ...
2. лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества и лицата, които се облагат по реда на чл. 26, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица;

ЗДДФЛ
чл. 26, ал.7
По реда на ал. 1 - 6 се облагат и доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец. 
Алинеи от 1 до 6 на чл. 26 се отнасят за облагаемият доход от стопанска дейност като едноличен търговец .

Вие си преценете каква точно е дейността Ви и дали дължите осигуровки по КСО. По ЗЗО задължително ще трябва да изравнявате /довнасяте/.

Споменавате за двойно гражданство, но не казвате къде живеете, къде е центъра на жизнени Ви интереси, осигурен ли сте в друга държава от ЕС и т.н.
#2 | 10.03.2021, 18:09
Публикации: 2 / 0
Много благодаря за отговора.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група