Деклариране на дейност по занятие в Приложение 2

16.03.2021, 17:31 1160 0

16.03.2021, 17:31
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

За първа година попълвам данъчна декларация и след прочитането на няколко статии за декларирането не печалба от търговия с криптовалути разбирам, че поради броя на сделките, които съм направил през последната година (повече от 3) трябва да декларирам печалбата не в приложение 5 с код 508, а в приложение 2 като "търговец" с дейност по занятие и да заплатя 15% данък върху това. Днес реших да седна и да попълня приложение 2, но имам няколко въпроса за него:

1. Не успявам да намеря подходящ код за самата дейност, единственото, близко до търговия на валута (поради дигиталната му същност) са следните два кода:

4778 Търговия на дребно с други нехранителни стоки, некласифицирана другаде
6209 Други дейности в областта на информационните технологии

Някой който е попълвал това приложение в сходен контекст може ли да сподели кой код е използван при такъв тип търговия?

2. Искам да попитам без да имам регистрирано дружество, как точно се попълва ЕИК/Служебен № от регистъра на НАП   в този случай - използвам ЕГН-то си като индификатор или има допълнителна стъпка?

3. След вписване на печалбата в Част III, т. 1.1 ми се калкулира правино данъка. До колкото разбирам има нужда от начисляване на осигуровки към тази сума, но само ако нямам такива до максималния осигурителен праг. Аз съм осигурен по трудов договор във фирма и там се внасят пълни осигуровки до максималния праг, трябва ли да се попълва допълнително нещо в това приложение в този случай или поради липса на довнасяне на осигуровки не е необходимо?

4. В самото приложение не намирам нещо друго релевантно към този случаи и съм попълнил само печалбата и отметка за "Стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като едноличен търговец". Някой, който е попълвал приложение 2 може ли да сподели дали има нужда от попълване на допълнителни полета ако реално не съм едноличен търговец?

Благодаря предварително за вниманието.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група