Трудов договор + Граждански договор + СОЛ

29.04.2021, 15:25 1172 1

29.04.2021, 15:25
Публикации: 1 / 0
Здравейте, имам следния казус:

1. Работа по трудов договор като на всяко тримесечие работодателя нанася корекции върху осигурителния доход със задна дата. По този начин е възможно със задна дата да се достигне и задмине максималния осигурителния праг. 

2. С работодателя е сключен допълнителен Граждански договор за допълнителна работа извън дейността по СОЛ и извън периодите на работа като СОЛ.

3. За дейността като СОЛ - проектант строителен инженер, при извършване на работа 2-3 пъти годишно две ЮЛ изплащат хонорари по Договори, като СОЛ подава декларация за възобновяване и прекъсване на дейността.

Та въпросите ми са:
1. Как се определя осигурителния доход върху който се внасят авансови осигуровки като СОЛ. Не е гарантирано, че ще бъде преминат тавана.
2. При граждански договори за дейността различна от дейността по СОЛ /от проектиране/, какъв доход следва да се декларира пред ЮЛ, което следва да удържи осигуровките по гражданския договор.
3. Следва ли да не се прекъсва и възобновява дейността на СОЛ заради гражданските договори извън дейността по СОЛ.

Благодаря!
#1 | 29.04.2021, 17:02
Публикации: 9299 / 1558
1. Внасяте върху избран доход между 650 и 3000. Ако през някой месец минете максимума /сумарно от ТД, ГД и СОЛ/ и научите това в по-късен етап, правите корекция на Д1.
2. Декларирате, каква част от сумата по този ГД попада в диапазона от 0 до (3000 - осиг.доход по ТД). Нали през времето, когато е положен труда по ГД сте прекъснали дейност като СОЛ. За ГД, които са през период, в който упражнявате дейност като СОЛ, декларирате това обстоятелство и не Ви удържат нито осигуровки,  нито данък.
3. Прекъсванено/възобновяването на дейност като СОЛ зависи от това, дали имате или не такава дейност. ГД е възможен и в периодите с  спряна дейност, и в периодите с дейност. Ако сте СОЛ в качеството на упражняващ свободна професия и ГД е с предмет, сходен на свободната Ви професия,  добре е по времето на изпълнение на ГД да сте с "действащо" самоосигуряване.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група