Въпрос за система НИСО и налични към 01.01.21 отпадъци

26.04.2021, 15:32 2283 4

26.04.2021, 15:32
Публикации: 36 / 7
Здравейте,
оглавоболих се с тази система за отпадъци: изчетох 90станици ръководство- два пъти, проведох пет телефонни разговора за консултации с инспекцията, защото системата така е представена и в ръководството и самия сайт, че думи нямам..., Искам просто да приключа с този въпрос.
Търся знаещ за следното:
След като вече имам одобрени работните листи (след два тел.разговора- единия със София и едно писмо преди 20дни), вече виждам и отчетните книги, които до този момент са водени на хартия, (след още три телефонни разговора преди десет дни), къде .. къде да впиша наличните към 01.01.2021година отпадъци  :blink:
(знам че въпроса няма нищо общо със счетоводните въпроси, но от две седмици и това ми е на главата.., дано случайно има някой на същата вълна, че вече не ми се говори с тая инспекция)
#1 | 28.04.2021, 09:34
Публикации: 3 / 1
Здравейте,
И аз се сблъсках с тази безизходица.
По вашия въпрос намерих това във Въпроси и отговори за НИСО:

Въпрос 10: Моля, да ми дадете информация как да отчета изминалите месеци (януари, февруари, март), при утвърден работен лист.

Отговор: След като достъпите профила на задълженото лице изберете секция "Отчети", меню "Отчетни книги". Там в падащо меню (след данните за фирмата) изберете вида на отчетната книга (вероятно за образувани отпадъци). След това изберете бутон "Търсене" и ще Ви се зареди отчетната книга. Избирате я от символа "око" (в дясно на екрана). В таб "Образувани отпадъци" си избирате дата, на която сте образувал отпадъка и количеството след което избирате бутон "Запис" за да запазите въведените данни. Процедурата е същата и за таб "Предадени отпадъци", като в него попълвате информация за предаденият отпадък.

Срокът за въвеждане на данни за месеците януари, февруари и март е удължен до 30.04.2021г. 



Аз, обаче, имам други въпроси:

1. Ако предприятието образува отпадък през април 2021 г., какво следва:
- Регистрация в НИСО
- Работен лист за класификация на отпадък
- Отчетна книга за съответния месец
- Годишен отчет за 2021 г.

2. За месеците без отпадък подава ли се отчетна книга?

3. Виждам, че отпадъците са в тонове. Ако са няколко кг, тогава какво се пише?

4. Ако няма отчетни книги за 2020, подава ли се "нулев" годишен отчет?


Нищо не разбирам, а и информацията е много лошо поднесена.
Ще съм благодарна на всяко разяснение.


#2 | 07.05.2021, 09:25
Публикации: 36 / 7
Съжалявам, че прекалено късно видях отговора Ви, наистина помислих, че с моя проблем няма да има друг :blush:!
Аз подадох нули към края на всеки месец до 30.04включително за всяка една отчетна книга - по четири записа на книга за всеки месец- там където нямаше генерирани отпадъци описани в хартиената книга разбира се. Там където имаше генерирани - пак към последното число на месеца, в който са генерирани- цялото количество.
Отпадъците се пишат  с точност три нули след запетаята т.е. 0.001 е ОК-така е и в хартиените книги.
Системата (на 6-то число на следващия месец, защото срока за попълване е 5-ти) записва във всяка заведена отчетна книга, че няма действия пред изминалия месец - това си изясних с ръководството.
Не се вписва началната наличност към 01.01.21 - това разбрах от въпрос по имейла, който отправих към риосв.Явно ще се пише в годишния отчет ръчно.
Доколкото разбирам записите могат да бъдат коригирани след срока - но с това нямам опит към момента( вписаните записи до момента имам възможност да коригирам)

Отчетни книги ще има винаги щом има одобрени работни листи - системата автоматично ги създава, но може да няма действия по отпадъците - (записите в случая - вече споделих че аз въведох нула генерирани отпадъци към края на месеца, или системата щяла да пише че няма действия, не знам кое е по-вярно).
Ако няма действия годишен отчет пак се подава - с нули.
Успех!
#3 | 28.09.2021, 16:36
Публикации: 3 / 1
Сега препрочетох отново отговора ти и не мога да разбера защо казваш, че правиш по четири записа на отчетна книга за всеки месец?
Подавам Приложение №1 - Образувани отпадъци.
За месеците, когато няма такива - подавам 0.000 тона в подраздел "Образуван отпадък" към последна дата на месеца, т.е. имам само по един запис на книга. Пропускам ли нещо?
#4 | 02.11.2021, 09:33
Публикации: 36 / 7
Emotion-Абсолютно нищо! Четирите нули за четирите месеца това е,защото го правих края на април.
Но и от нулата няма нужда(пак в началото на миналия месец звънях на Мониторинг на отпадъците).
Влиза се в системата при образуван и/или предаден отпадък. Ако няма движение-няма и действие от наша страна...
Ама да ги похваля от Мониторинга, цитирам"..и сега натиснете синьото плюсче горе в дясно, ще ви се отвори прозорчето.."   :blush: :blush: :blush:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група