ЕООД; личен Булстат и Осигуряване под максимума къде?

04.10.2021, 09:51 925 3

04.10.2021, 09:51
Здравейте,
Прочетох темите по въпроса, a казуса с който се сблъсквам е и да си доизчистя начина относно осигуряване в едновременна дейност на физ.ице с Булстат и ЕООД на лицето.
Лицето иска да се осигурява през ЕООД. Но продължава да има дейност с Булстатат си. От НАП са й казали ,че трябва да прекрати осигуряването чрез Булстат, Да подаде заявление за осигуряване през ЕООД, но после пак да стартира дейност през Булстата си, щом продължава работа.
В този случай ще има дейснот и през двете. Не се осигурява на максимума, тоест следва да си подава Д1 Д6 и през двете? Надявам се разсъждавам правилно и съответно да си внася осигурителни вноски от двете места? или?
Има ли вариант да се осигурява само от едното място не на максимума, но и едновременно да има дейност и от ЕООД и през личен Булстат?
Дейносттите й са накъсани във времето, тоест приходи н еполучава регулярно, като един път е през Булстат-а а рядкпо й искат фактура през ЕООД, но осигуряването в този случай трябва да всеки месец, щом не е прекъснала дейност.
Освен прекратяване на дейност орез едното, има ли друг вариант да се осигурява само през едното?
Благодаря предварително
#1 | 04.10.2021, 10:17
Публикации: 11934 / 2174
Здравейте,
има доста писано по темата, но сте прочели вероятно. Не е нужно да прекъсвате и пак да възобновявате. Напишете сега как стоят нещата - откъде се осигурява в момента и как иска да е, за да получите и отговор по същество.
#2 | 04.10.2021, 10:24
Публикации: 9299 / 1558
Подава ОКД5 с начало на осигуряване от там, където ще почне да се осигурява. Ако на другото място е имал подадена ОКД5, то тя автоматично се коригира, кано остава частта "упражнявам дейност в..." и отпада частта за осигуряването.
Д1 се подава от ЕИК, по който е осигуряването. По другия се подава, ако осигуряването е с ОЗМ (вижте кодовете). Д6 на СОЛ е годишна по ЕГН. Ако има "личен труд", Д6 за данъка се подава където е полаган труда.
Самоосигуряването е на едно място. Годишното изравняване на осигуровките е за всички доходи от всички дейности.

Четете КСО, Наредбата за ООСОЛ... Наредба Н-13
#3 | 04.10.2021, 10:44
Благодаря, може да заключим темата.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група