Въпрос за СИДДО с Гърция

28.11.2021, 17:00 1232 1

28.11.2021, 17:00
Публикации: 21 / 0
Здравейте. Имам много неизвестни относно СИДДО, четох и четох и не можах да си отговоря на въпросите. Става въпрос за българско дружество, регистрирано по чл. 97а от ЗДДС, което фактурира на гръцка фирма /с валиден VAT/ няколко услуги за социалните медии през 2021 г - рекламни постове. Гърците изпращат едни бланки за СИДДО,които да попълним и да им изпратим за да ги ползват пред тяхната данъчна служба. Бланките ще ги попълня, няма проблем но ми изникват въпросите - ние трябва ли нещо да подаваме пред НАП преди/или след изпращането на бланките на гърците? За прилагането на СИДДО ме навежда мисълта, че гръцката фирма е регистрирана и по ДДС в България и затова е това искане за да не се облагат 2 пъти,но не мога да намеря регистрация в България на гръцката фирма. Дали ми е правилно мисленето?
#1 | 29.11.2021, 12:41
Публикации: 83 / 12
Всъщност става въпрос Вашата фирма да избегне двойно данъчно облагане - веднъж в Гърция (не зная при тях как се нарича, но е аналогичен на нашия данък при източника) и втори път в България (корпоративен данък). Предметът на услугата, която фактурирате явно попада в обхвата на услугите, за които в Гърция платецът на дохода е длъжен да удържи данък върху фактурираната от българското дружество сума, ОСВЕН АКО последният не изяви желание да се приложи СИДДО.
Не е зле да потърсите спогодбата. Там пише и за кои данъци се прилага.
Ако попълните и изпратите на гръцката фирма документи за прилагане на СИДДО: Така декларирате пред тях, че Вашата фирма ще обложи дохода си по реда и законодателството в България (ще внесе в България корпоративен данък) и освобождавате от задължението гръцката фирма да начисли/удържи данък върху сумата, който да внесе в тяхната данъчна служба.
Ако не предприемете стъпки по прилагане на СИДДО: Гръцката фирма остава със задължението да начисли/удържи данък и да го внесе в тяхната данъчна служба (съответно да Ви плати разликата), за Вас алтернативата да си възстановявате сами данъка от тяхната данъчна служба. А корпоративния данък си го внасяте, разбира се.
Относно самите бланки за прилагане на СИДДО, трябва да заверите едната от петте страници в НАП и по-точно тази, в която данъчната администрация на България удостоверява, че Вашата фирма с булстат .... е местно лице и подлежи на данъчно облагане в България за 2021 г.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група