ТД със свое дружество поради необходим юридически стаж

29.11.2021, 20:00 910 2

29.11.2021, 20:00
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

В следната ситуация съм:

Предстои ми да сключа трудов договор с осигурителна сума от 4000 лв. за 8 ч. дневно. За съжаление длъжността не е юрисконсулт (по настояване на работодателя). Същият не желае да измени договора и/или трудовата характеристика в частта с НКИД. Изискуемото образование е магистър по право, но не се включва придобита юридическа правоспособност. Тук е и моят проблем, тъй като липсата на 1). трудова характеристика, съотв. код по НКИД или поне 2). независимо от кода отбелязани изискани юридическо образование и юридическа правоспособност ме лишават от възможността да трупам юридически стаж по смисъла на закона.

Без да се спирам на въпроса защо е необходим юридическият стаж, бих желал да попитам аудиторията от експерти:

Смятате ли за възможно алтернативно решение да учредя ЕООД (собственик и управител) и да се назнача на длъжност юрисконсулт, за да ми тече юридическият стаж? Възниква ли договаряне сам със себе си, т.е. невъзможност да подпиша трудов договор със себе си (втори, отделен от този с първия ми работодател)? Възможно ли е да се запиша като управител в учредителноя акт и да се назнача като юрисконсулт на ТД, за да не се разглежда като договаряне сам със себе си или по-скоро ми е необходим друго лице за управител?

Съответно по втория ТД ще се плаща единствено ДОД, нали?

Данъчното и осигурително право в тънкост не са моето нещо, поради което се обръщам за помощ! Предварително благодаря на всички отзовали се!  :good: Надявам се темата да бъде полезна и за други в моята ситуация!

Поздрави!
#1 | 29.11.2021, 20:15
Публикации: 9297 / 1557
Смятате ли за възможно алтернативно решение да учредя ЕООД (собственик и управител) и да се назнача на длъжност юрисконсулт, за да ми тече юридическият стаж?

въпросът е дали като собственик и управител на ЕООД дали можете сам себе си да назначите на ТД. А този въпрос не е счетоводен, а юридически
#2 | 29.11.2021, 20:16
Публикации: 4365 / 719
Доколкото схващам, въпросът ви не е точно данъчен или осигурителен. Предполагам, че "юридически стаж" може да се придобие не само по времето на трудов стаж, а например и като СОЛ?
Вероятно знаете, че на допълнителен ТД часовете са максимум 4 на ден (във вашия случай), та този вариант може да не е изгоден.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група