ОКД-5 за възобновяване на дейност СОЛ и нов булстат

08.02.2022, 18:59 1304 1

08.02.2022, 18:59
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
Самоосигуряващо се лице, извършващо свободна професия, има прекъсване на дейността и след това възобновяване - и двете събития след 04.01.2022г. Подаваме ОКД-5 за прекъсване по електронен път според указанията - с новия булстат, но системата ни отхвърля декларацията на основание "Няма започване на дейност с този булстат и съответно не може да бъде прекъсната дейност с този булстат". Съответно декларацията за прекъсване на дейността я подадохме по ЕГН и системата я прие така, като логиката ни беше, че при възобновяването на дейността може би вече ще приеме декларацията по булстат. Но и декларацията за възобновяване отново е отхвърлена от системата на същото основание, тъй като водеща явно е първоначално подадената декларация за започване на дейност.
От контактния център на НАП единствено могат да кажат, че не би следвало системата да отхвърля декларацията, защото според указанията трябва да се подаде по булстат и да отидем да я подадем на място. Както и че не е редно фиктивно да "прекратяваме" дейността по ЕГН и да я "започнем" по булстат.
В такъв случай според вас тези лица винаги ли ще подават ОКД-5 по ЕГН, докато не прекратят дейността си и не започнат нова?   
Ще съм благодарна, акот споделите дали имате подобни казуси и как сте ги разрешили.
#1 | 09.02.2022, 08:00
Публикации: 2116 / 147
Подайте начало на дейност с новия булстат и после си прекъсвайте и възобновявайте колкото искате. Аз така направих, за клиентите, за които е нужно, защото не мога да чакам НАП.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група