Покупка на имот

30.03.2023, 14:26 577 2

30.03.2023, 14:26
Публикации: 90 / 1
Здравейте, фирма закупува земеделска земя, в близост до селище. Целта е предстояща промяна предназначението на нивата, с цел построяване на производствена база и административна сграда за дружеството. В момента е придобит само терена (нивата). Мисля разходите за покупката съгл.НА, държавните и нот. такси, МДТ и комисиона към брокера да отчета към  с/ка Разходи за придобиване на ДМА и да заприходя ДМА нива по цената на придобиване. А после вече разходите по промяна на статута на земята, всички проектантски, консултантски, технически и други хонорари, свързани пряко с изграждането на обекта, разходи по строителство, евентуално лихви и комисионни по кредити и всички други разходи, пряко свързани с изграждането на обекта, да отчитам към сметка за придобиване на ДМА, до момента  на въвеждане в експлоатация на сградите, които да заприходя като отделни активи (цех/ове, офис сграда/и...).
Проблемът ми е, че има голяма вероятност една част от построените помещения да се отдават под наем. Това ме подтикна да се зачета и в СС 40 за инвестиционните имоти...
Затова моля за вашите размишления по случая.
#1 | 30.03.2023, 16:21
Публикации: 2116 / 147
Разходите за промяна на статута, към разходите за земята. Тя ще струва повече, като е УПИ вече. Няма общо с изграждането на обекта.
#2 | 31.03.2023, 10:57
Публикации: 90 / 1
Да, в това има резон. Тъй като съм заприходила вече като ДМА нивата, когато стане промяната в УПИ, ще увелича стойността на актива. 
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група