Икономическа дейност

05.07.2012, 12:04 8238 2

05.07.2012, 12:04
Публикации: 2973 / 395
Здравейте,
имам следната чуденка... Фирма има една икономическа дейност от години. Хората, които са назначени на ТД в нея, са реално с общи функции (секретари, счетоводители и т.н.) и са били регистрирани с КИД на съответната дейност. (от указание на НАП: Когато осигурителят извършва една дейност, тя е основна и нейният четиризначен код се вписва във всички документи, съпровождащи процеса на регистриране на трудовите договори.)
В един момент се започва друга икономическа дейност. Назначават се още хора, които обаче не могат да бъдат причислени само към едната дейност или към другата т.е. пак са с общи функции, а в новата дейност има 2-3 назначени (на фона на 8-9 с кода на първата).

След известно време приходите от новата дейност са 70-80%, старата изчезва постепенно.
Кога е редно да сменя КИД за целите на определяне на МОД?
Благодаря за помощта!


#1 | 05.07.2012, 13:11
Публикации: 825 / 178
За целите на КИД се взема дейността на фирмата, в която има заети най-голям брой работници, от всички останали дейности.
Не се броят лицата, заети не пряко в тези дейности, като секретарка, шофьор, счетоводител и т.н.

Извадка:
1. Минималният осигурителен доход за работниците и служителите, които съгласно условията на трудовия договор работят при непълно работно време или непълен месец, се определя пропорционално на законоустановеното работно време, съответно на пълния брой на работните дни през месеца.
2. Минималният осигурителен доход за работниците и служителите, които работят в специализирани предприятия, трудово-лечебните бази и кооперациите на хората с увреждания, съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания, се определя в размер 50 на сто от минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия.
3. Осигурителят определя основната икономическа дейност съобразно преобладаващия брой заети лица по трудови правоотношения. Определянето на групата професии се извършва по структурата на Националната класификация на професиите и длъжностите – приложение 2 към Заповед №РД01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика.
Когато осигурителят осъществява две или повече икономически дейности, основната му икономическа дейност се определя от дейността, в която са заети най-голям брой лица, работещи по трудово правоотношение. В този случай при определянето й не се вземат предвид работниците и служителите, които са общофункционално свързани с всички дейности на осигурителя. При равен брой работещи по трудови правоотношения в отделните дейности основната икономическа дейност на осигурителя се определя по негов избор.
4. Минималният осигурителен доход не се прилага за работниците и служителите в бюджетните предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството.
#2 | 05.07.2012, 14:12
Публикации: 2973 / 395
Т.е. трябва да ги водя старата дейност, макар тя вече да няма приходи от нея в последните две години, защото хората първоначално са регистрирани на нея ли?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група