Земед. производител и ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2г.

02.10.2012, 15:51 3634 1

02.10.2012, 15:51
Публикации: 9 / 0
Здравейте!
Нужен ми е компетентен отговор на следния казус:
Майка на дете на 1година е регистриран ЗП и в същото време осигурена по трудово правоотношение.
1. Може ли като ЗП да ползва отпуск за отглеждане на детете до 2год. или ще го ползва по трудовото правоотношение и какви документи се подават в НОИ след навършване на 1год. на детето - от работодателя и съответно от ЗП.
2. Какво се случва със ЗП след навършване на 1год. на детето - осигуровки дължат ли се, трябва да прекрати дейност, ако ползва отпуска по труд. правоотношение. При настоящата майка не е възможно прекратяване на дейност като ЗП, защото като такава участва в програми на ЕС. Как би следвало да се процедира?

Благодаря предварително!
#1 | 04.10.2012, 13:34
Публикации: 16 / 0
Отпускът за отглеждане на дете до две години по чл.53 от КСО ще ползва само при работодателя по трудово правоотношение той подава в НОИ приложение №3 заедно със заповед за разрешаване на отпуската за отглеждане на детето.
Относно прекратяването на дейност: При ЕТ-тата едноличния търговец при майчинство задължително назначава управител на трудов договор и предполагам че и при ЗП има някакъв компромис но не съм се сблъсквала със ЗП и не мога да кажа със сигурност. Обърнете се към компетентните институции в случая НОИ или се поровете още малко във форумите.
В НАП на ул.Аксаков правят консултации по осигуряване и ДДС всеки четвъртък следобяд можете да отидете там с въпроса за ЗП но се обадете допълнително по телефона за деня и часа на консултациите защото аз съм ходила още преди 2 години.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група