Осъдиха бизнесмен заради ползвано ДДС на “баничарка“

30.10.2012, 13:38 5741 0

30.10.2012, 13:38
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Благоевградският бизнесмен Методи Калъмбов бе осъден условно за данъчно престъпление. Известният хотелиер бе признат за виновен, че като изпълнителен директор на “Мактурс” АД е избегнал плащането на данък от 5648 лв. за лизингов автомобил. Състав на Окръжен съд-Благоевград, председателстван от Атанас Маскръчки, му определи 6-месечно условно наказание с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 500 лв., съобщава в.”Вяра”.

Според обвинението за времето от февруари 2007 г. до август 2009 г. той си прихванал ДДС за закупен по договор за лизинг лек автомобил "Мицубиши Паджеро" въпреки ограничението за приспадане на данъчен кредит. Случаят е типичен за схемата "коли баничарки", която бе засечена от данъчните и Икономическа полиция преди 3 години.

Преустройството на скъпите лимузини в товарни е класика в жанра за избягване на ДДС, който за този клас автомобили е от 15 до 45 хил. лева. След като бъдат веднъж регистрирани, колите придобиват предишния си вид, но собственикът им спестява държавния данък. За Благоевградска област бяха засечени 29 автомобила, предимно от марките "Мерцедес", "Лексус", "Хамър", "Форд", "Инфинити". В окръжната прокуратура бяха внесени материали срещу собствениците на луксозни коли, които в резултат на врътката бяха спестили плащането на ДДС и по този начин са ощетили държавния бюджет с 240 000 лв. Вчера Методи Калъмбов заяви, че застава пред съда с чиста съвест, тъй като не е извършил престъпление.

"Не се срамувам от нищо, тъй като като изпълнителен директор съм наредил да се направи една перфектна сделка. Имах нужда от високопроходим автомобил и сключих договор с лизингова компания. Научих, че има проблем след ревизия и бях извикан от разследващите за обяснения. Аз одобрих офертата за лизинговия автомобил и наредих на моите служители да оформят документите за договор. След като се установи, че има нарушение, платих данъчното задължение за колата, която и към момента не е моя собственост, а на лизинговата компания, тъй като все още изплащам вноските", обясни Калъмбов.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група