ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ НА РАБОТНОТО МЯСТО

12.12.2012, 14:18 6502 2

12.12.2012, 14:18
Публикации: 8 / 2
Едно от задълженията на всеки работодател е да предприеме ефективни мерки за предотвратяване на дискриминация на работното място. На практика рядко съществуват писани вътрешни правила за защита от дискриминация на работното място , дори в публични институции и  в големи фирми.
В рамките на проект „Равни шансове на пазара на труда – необходимост и ползи за работодателите”, финансиран от Община Добрич, екипът ни създаде  два адаптивни  модела на такива вътрешни правила, които Ви изпращаме. Те биха  улеснили  частните и публичните  работодателите да създадат и утвърдят собствени  вътрешни правила за защита от дискриминация.
Приемането на вътрешни правила  би подпомогнало в значителна степен предотвратяването на всякакви форми на дискриминация на работното място и изпълнението на задължението на работодателя по чл.18 от Закона за защита от дискриминация за предприемането на ефективни мерки за равенство и недискриминация на ниво предприятие/организация. Ако работодателят не е предприел никакви антидискриминационни мерки на ниво предприятие, той носи  имуществена и административно-наказателна отговорност  за дискриминация на работното място, наред с прекия извършител. Тези правила предпазват работодателя, и неговите работници и служители, от нарушения на правото на равенство в третирането и възможностите. 
Наличието на такива правила е една наложителна необходимост за фирмите и институциите, кандидатстващи за финансиране  от фондовете на ЕС и по оперативните програми, за да удостоверят  спазването на хоризонталните принципи при европейско финансиране.
Екипът на Сдружение „Кубера“
kubera_dobrich@abv.bg
http://antidiscriminationhelpcenter.eu/
#1 | 12.12.2012, 14:20
Публикации: 825 / 178
И това ли трябва да свършим до ... Коледа?!  :rofl:
#2 | 12.12.2012, 14:24
Публикации: 8 / 2
спокойно, не е със срок до коледа.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група