Ф.л. с доход от чужбина, или може би не?

17.01.2013, 12:52 4783 2

17.01.2013, 12:52
Публикации: 5 / 1
Здравейте!
Казусът е следният:

Физическо лице има ТД в България и си получава заплата и му се внасят осигуровки, както си му е редът. Същото ф.л. е наето с "Contract of employment" от немска фирма да извършва дейност от тяхно име в България, т.е. е нещо като служител, но не точно. В договора пише, че всички осигуровки и данъци са за сметка на ф.л. и фирмата няма да внася нищо никъде. Дейността се извършва почти целогодишно, но приходите се получават в 2 или 3 месеца като не надвишават 50хил лв/годишно. До сега съм подавал по различен начин ГДД - с доход от чужбина; с доход от България; с плащане на осигуровки за 12 месеца при осугурителен доход 2000лв, с плащане на осигуровки само за месеците, в които са получени парите и различни комбинации от 4-те. Слава Богу, не съм имал проблеми и въпроси от страна на НАП. Въпреки това, ми се иска да знам кое е правилното?
#1 | 17.01.2013, 20:00
Публикации: 6403 / 1130
Така, както сте описали ситуацията, за определяне вида на дохода подхожда текста на чл. 8, ал. 6, т. 3 от ЗДДФЛ:
Скрит текст :

Според този текст се касае за доход от източник в България.
Ако приемем, че цитираният от Вас "Contract of employment" се явява по същество нещо като  граждански договор, то и за нуждите на данъчното облагане, и за целите на осигуряването Вие се приравнявате към случая на доходи от извън трудови правоотношения.
Проблемът е, че доколкото разбирам, не сте СОЛ и тогава за подобен доход следва да имате служебна бележка и сметка за изплатени суми, а няма кой да Ви ги издаде. Ако сте СОЛ този проблем отпада.

Бихте могли да отправите писмено запитване към НАП и те са длъжни да Ви отговорят.
#2 | 17.01.2013, 21:28
Публикации: 5 / 1
Не е СОЛ, но немската фирма издава служебна бележка (или нещо, което наподобява такава, тъй като те нямат такъв документ). В нея пише каква сума е изплатена на лицето и каква част от нея са реални приходи, тъй като освен приходите те възстановяват и направените от лицето разходи по извършване на дейността. А относно плащането на осигуровките как да процедирам - само за месеците, в които има постъпления, или за цялата година?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група