Командировка в чужбина

01.03.2011, 22:22 28299 15

01.03.2011, 22:22
Публикации: 11 / 0
Здравейте,

Имам нужда от помощ относно разходооправдателните документи за командировки в чужбина.
За пътните е ясно – билета е достатъчен.

Въпроса ми е как се отчита дневните пари – дали е нужно да се взима касов бон за всеки разход или е достатъчна само утвърдена заповед от управителя, в който е определен техния размер за периода на командироването?

Освен това в наредбата пише: Чл. 17. (1) Ръководителите на предприятия могат да определят размери на дневните пари, различни от определените в приложение № 2, които не могат да превишават двойния им размер. – това значи ли, че двойния размер ще се признае за разход стига да е упоменат в заповедта.

Квартирните пари се отчитат с документ, издаден от съответния хотел. Трябва ли този документ да е задължително фактура на името на фирмата, която е командировала работника, или може да е касов бон или документ на името на командирования.

Благодаря на отзовалите се!
#1 | 02.03.2011, 19:00
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
За дневните - в заповедта се вписва сумата им.
За плащането им на служителя, ако е по касов път - касов ордер, ако е по банков път -  банков документ.
#2 | 04.03.2011, 16:32
Публикации: 103 / 0
Най-вероятно питате от страната на дружеството
#3 | 04.03.2011, 16:39
Публикации: 103 / 0
1. Пътните - доказват се с билета
2. Дневните - не е нужно да се взимат касови бонове и каквито и да е разходооправдателни документи. В заповедта за командироване ще е записан периода, който заедно с конкретните дати от билетите или от заверените задгранични паспорти, ще фиксира времето, през което ще се полагат дневни пари, които ще се признаят за разход на фирмата до двойния размер на прага за съответната държава.
3. Квартирни - нужна е фактура на името на командирования или на името на фирмата - и двата варианта са допустими.
#4 | 16.08.2012, 11:29
Публикации: 4 / 0
Здравейте,

и в нашата фирма сме изправени пред известен казус, който се надявам, че с вашата компетентна помощ ще успеем да разрешим.

Става въпрос за служите, назначен на трудов договор в нашата фирма, който обаче ще бъде изпратен на работа в чужбина (страна извън ЕС) за срок около 2 години, може и повече.

Питането ми е следното: дали тази работа се оформя като командировка или под някаква друга форма, и каква е тя?

Ще Ви бъда много благодарна за съдействието!
#5 | 30.08.2012, 15:08
Публикации: 37 / 2
В Наредбата за командировки и специализации е посочен точно колко дни максимално може да е командирован един работник/служител. Мисля, че не повече от 185 дни. Там може да разберете повече!
#6 | 12.09.2012, 14:27
Публикации: 42 / 1
Здравейте,

Независимо, че темата е Командировки в чужбина - моят въпрос е принципно за командировките в страната.
Съгласно Наредбата за командировките в страната (чл.8 ал.4 - За министрите, ръководителите на ведомства и предприятия, областните управители, председателите на общинските съвети и кметовете на общини писмена заповед за командироване не се издава. Разходите за командировките на тези лица се изплащат въз основа на представени документи, изискващи се по тази наредба.) следва ли че примерно на управители/изпълнителни директори на дружества може да не им се издават командировъчни заповеди, и това би било данъчно признат разход? Моля за коментари по темата, защото това не ми се вижда логично някак си...
предварително благодаря!
#7 | 13.09.2012, 09:45
Публикации: 42 / 1
никой ли не иска да коментира по въпроса за командировъчните заповеди...?
#8 | 13.09.2012, 10:36
Публикации: 6403 / 1130
Позовавате се на текст, в който е записано  "писмена заповед за командироване не се издава", а не, че е забранено да се издава. От практиката си мога да споделя, че винаги сме издавали командировачни заповеди и на рководителите, и на собствениците. При ревизии това не е посочвано за грешка.
Нека и други колеги споделят опит.
#9 | 13.09.2012, 11:01
Публикации: 42 / 1
исках да попитам, ако не се издаде заповед, смятате ли, че данъчните ще признаят разходите?
#10 | 16.11.2015, 12:55
Публикации: 9 / 0
Здравейте,
искам да попитам какво се случва когато са превишени дневните за командировки. Става въпрос за изпълнителен директор на АД, който е й акционер. Ще се счита ли за скрито разпределение на дивидент или за личен доход??
#11 | 16.11.2015, 13:15
Публикации: 825 / 178
1. Съгласно чл. 24, ал. 2, т. 5 ЗДДФЛ, в облагаемия доход от трудови правоотношения не се включва стойността на:
а) пътните и квартирните пари, доказани документално по реда на действащото законодателство;
б) дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, посочен в нормативен акт.
Видно от цитираните разпоредби:

 В закона са установени изисквания само относно документирането на пътните и квартирните пари, но не и относно размерите им. Следователно в случаите, когато документално доказаният размер на тези пари превишава размера, посочен в нормативен акт, за данъчни цели цялата сума, включително превишението, не е облагаем доход от трудови правоотношения и съответно не подлежи на облагане с данък по реда на ЗДДФЛ.
 ;Превишението на дневните командировъчни пари над двукратния им размер, посочен в нормативен акт, за данъчни цели е облагаем доход от трудови правоотношения и съответно подлежи на облагане с данък по реда ЗДДФЛ. В този смисъл, във връзка с данъчното облагане, превишението се приравнява на трудово възнаграждение.
Считано от 01.01.2008 г., сходно на данъчното третиране на дневните командировъчни пари е и данъчното третиране на допълнителните разходи за храна, които се заплащат вместо командировъчни дневни пари на работниците и служителите в автотранспортната дейност и железопътния транспорт, във вагон-ресторантите, в подвижните пощенски служби, в подвижната охрана и в други подобни дейности, при които служебната работа се изпълнява по време на пътуване до друго населено място или обект. За данъчни цели стойността на тези допълнителни разходи не се смята за облагаем доход от трудови правоотношения, когато е до двукратния размер на определените в нормативен акт минимални размери на допълнителните разходи (чл. 24, ал. 2, т. 6 ЗДДФЛ). До 1 януари 2008 г. в нормативната уредба не бе установен лимит за тези разходи.

2. Съгласно чл. 13, ал. 1, т. 23 ЗДДФЛ, не са облагаеми “получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения”.
Чрез цитираната разпоредба е установено еднакво данъчно третиране на получените суми за командировъчните пари по правоотношения, които не са трудови, с тези по трудови правоотношения.
Тази разпоредба е изменена от 01.01.2009 г., като понятието “извънтрудови правоотношения” е заменено с “правоотношения, които не са трудови”. Използваното до предходната година понятие обуславяше възможността за стеснителното й тълкуване. Причината бе, че за целите на ЗДДФЛ е установена легална дефиниция на понятието “извънтрудови правоотношения”, която съществено се различава от общоприетия смисъл на това понятие. Така например, легалната дефиниция (§ 1, т. 30 от ДР на ЗДДФЛ) изрично изключва от извънтрудовите правоотношения правоотношенията с лица, упражняващи свободна професия или занаят.
Необходимо е да се напомни, че разпоредбата на чл. 13, ал. 1, т. 23 ЗДДФЛ касае единствено командировъчните пари, които са за сметка на възложителя. В случаите, когато разходите за пътуване във връзка с изпълнение на възложеното по договор са за сметка на физическото лице, пълният размер на направените разходи представлява част от възнаграждението на лицето и съответно - облагаем доход по чл. 29 или чл. 35 ЗДДФЛ.

3. Съгласно чл. 26, ал. 6 ЗДДФЛ, в облагаемия доход от стопанска дейност като едноличен търговец “се включва и превишението над двукратния размер, посочен в нормативен акт, на дневните командировъчни пари на собственика на предприятието на едноличния търговец”.
Разпоредбата е в сила от 01.01.2009 г., от което следва, че при действието на ЗДДФЛ до посочената дата дневните командировъчни пари на собственика на предприятието на едноличния търговец не са лимитирани.
Поради това отчетените през 2007 и 2008 г. разходи за пътуване и престой на собственика на предприятието на едноличен търговец, признати по силата на чл. 33, ал. 1, т. 2, б. “а” ЗКПО, не подлежат на регулиране по ЗДДФЛ и пълният им размер представлява данъчно признат разход, доколкото са разходи, свързани с дейността на предприятието на едноличния търговец.
Във връзка с данъчното третиране на командировъчните пари по реда на ЗКПО тук ще обърнем внимание, че съгласно чл. 33, ал. 1 ЗКПО, “признават се за данъчни цели следните счетоводни разходи за пътуване и престой на физически лица, когато пътуването и престоят са извършени във връзка с дейността на данъчно задълженото лице:
1. разходите за пътуване и престой на физически лица, които са в трудови правоотношения с данъчно задълженото лице или са наети от него по извънтрудови правоотношения, включително на управители, членове на управителни или контролни органи на данъчно задълженото лице;
2. разходите, извършени от едноличен търговец за пътуване и престой на:
а) физическото лице - собственик на предприятието на едноличния търговец, и
б) лицата, които са в трудови правоотношения с едноличния търговец или са наети от него по извънтрудови правоотношения.”
Абстрахирайки се от явното несъответствие в някои от използваните понятия в ЗДДФЛ и в ЗКПО, цитираните разпоредби еднозначно установяват, че документално обоснованите разходи за пътуване и престой на физически лица не се регулират за целите на ЗКПО.
Изключение от това правило е установено с разпоредбата на чл. 33, ал. 2 ЗКПО, по силата на която “не се признават за данъчни цели счетоводните разходи за пътуване и престой на акционерите или съдружниците, когато те извършват пътуването и престоя в качеството си на акционери или съдружници”.
Следва да се отбележи, че разпоредбата на чл. 33 ЗКПО не кореспондира пряко с подзаконовите нормативни актове, уреждащи условията и размерите на обезщетението при командироване. Независимо от това, във връзка с общия принцип за документална обоснованост на разходите, залегнал в чл. 10 ЗКПО, заедно с останалите разходооправдателни документи е задължително наличието и на документи, които доказват, че пътуването и престоят са извършени във връзка с дейността на предприятието.

Диана ДИНЕВА, данъчен експерт
#12 | 29.01.2017, 10:26
Публикации: 4 / 1
Здравейте, моят случай е следният. Искам само да попитам дали е така. Наша дама от институцията ще пътува в чужбина. За Хърватия се полагат дневни 35 евро и кватирни 130 евро. Всичко е за наша сметка. Но в нощувката е включена full board, т.е. закуска обяд и вечеря. Смятам, че дневните се намалят на 30 процента. Т.е. ако нощувките са 5, от 12-17 то дните са шест. Тогава 6 дни са 30 процента дневните и 2 пътува 100 процента. В противен случай дневните излизат двойно. Правилно ли е?!
#13 | 29.01.2017, 10:28
Публикации: 4 / 1
Обръщам се и към Дамата- Диана Динева! Така правилно ли е? :) Независимо за чия сметка са дневните, то ако в нощувката са включени разходи за храна и то full board (закуска, обяд и вечеря), да се намалят дневните?
#14 | 16.04.2018, 20:10
Публикации: 4 / 1
Здравейте, искам да попитам относно определяне на размера на дневните. Много често изпращаме колеги на командировка в чужбина на симпозиуми и конгреси. Там има такса за правоучастие, която в повечето случаи покрива обяд или вечеря, понякога и двете. Според чл. 18 ако е осигурен обяд или вечеря се намаля с 35%. В такъв случай ако дните са 5, два в които пътува се дават 100%(храна обед и вечер и други разходи, т.е. 35+35+30%=100%. В другите три дни е осигурен обяд само, тогава за храна се дават 35%, а за други разходи, което е 30% през трите дни на престой ли се плащат, излиза че три дни трябва да получи 65% или?
#15 | 29.04.2018, 02:34
Публикации: 4 / 0
Здравейте,

и в нашата фирма сме изправени пред известен казус, който се надявам, че с вашата компетентна помощ ще успеем да разрешим.

Става въпрос за служите, назначен на трудов договор в нашата фирма, който обаче ще бъде изпратен на работа в чужбина (страна извън ЕС) за срок около 2 години, може и повече.

Питането ми е следното: дали тази работа се оформя като командировка или под някаква друга форма, и каква е тя?

Ще Ви бъда много благодарна за съдействието!

В коя държава ще бьдат командировани? Има вероятност да имате право на възстановяване на ДДС от разходите им за нощувка, храна, транспорт и т.н. Но всичко зависи от държавата в която ги командироват.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група