Начиславане на процент прослужено време

18.06.2013, 09:05 4184 1

18.06.2013, 09:05
Публикации: 2 / 0
Здравейте!
Имам служител постъпващ на работа и трябва да му начисля % прослужено време.При предишен работодател лицето е работило на 4 часа -  04 г. 01м. 15 д..Какъв процент да му сложа ако работодателят дава по 1 % за всяка прослужена година.
#1 | 18.06.2013, 09:43
Публикации: 1202 / 120
Трябва да имате вътрешни правила и според тях да преценявате даден стаж при предишни работодатели да ли е по същата или сродна професия т.к. вече не се доплаща просто за стаж, а за натрупан професионален опит. Що касае самото начисляване - това, че работникът е бил на 4-часов ТД няма значение т.к. му е признат стаж като на пълен работен ден щом е отработил половината от законно установеното работно време, а формулата е ясна: признати пълни години трудов стаж * 1% =
Темата е доста спорна с признаването на старите стажове поради тълкувателния характер на текстовете в чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. Има 2 становища - на синдикатите: стажът до влизане на наредбата да се признава общо по всички професии, а само след влизането и да се признават само стажове на същата или сродна длъжност и професия; - на МТСП - целия стаж се преразглежда по новите правила при постъпване на нова работа.  Правило в правото е, че не може да се издава нормативен акт с действие в миналото и би следвало становището на синдикатите да е правилното, но пък становището на министерството /нищо, че "великият спец" Масларова го е подписала/ си е становище на властта.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група