Доходи от услуги в земеделието на регистриран ЗП - в коя таблица да ги впиша?

26.04.2013, 13:50 7862 5

26.04.2013, 13:50
Публикации: 47 / 4
Здравейте,

попълвам си ГДД по чл. 50. Аз съм регистриран ЗП. За 2012 г. имам приход от извършени агротехнически услуги (фрезоване, торене и.т.) За извършване на работата съм ползвала и земеделска техника и договорът е сключен като ЗП. Издала съм "фактура" (документ по ЗСч) с вписан Булстат (при мене е различен от ЕГН-то).

Чета Приложение 3 на декларацията и се чудя в коя таблица 1, 2 или 7 да впиша тези 250 лв.

- таблица 1 - пише "Доходи на лица регистрирани като земеделски производители от продажба на произведени
непреработени продукти от селско стопанство, с изкл. на доходите от производство на декоративна
растителност - код 01;"
На пръв поглед не трябва да е тука, но тя таблицата не е пълна - не знам кравите да се мерят в дка, обаче таблицата е само за растениевъдство. Затова си мисля дали услугата може да се третира като непреработена продукция?

- таблица 2 има по-широко третиране, но пак не пише услуги.

- таблица 7 Доходи от възнаграждения по извънтрудови правоотношения - ако я впиша тук сигурно ще имам най-малко ядове с НАП, защото ще платя най-много данъци и осигуровки. Обаче не знам дали това е извънтрудово правоотношение. А и договорът е сключен като ЗП?

Какво ще ме посъветвате?
#1 | 26.04.2013, 19:26
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
Доходите по Таблица 1 и 2 от Приложение 3 са за продадена произведена или събрана продукция и за получени субсидии по повод такава продукция.
Вие сте извършили услуга, която не е по трудово правоотношение, следователно е по извънрудово правоотношение и правилно сте се насочили към попълването на Таблица 7. :thumbup:
#2 | 26.04.2013, 21:05
Публикации: 47 / 4
Irenabrill,

много благодаря за отговора. Наистина като се чете само данъчната декларация се налага този извод - да се попълни в таблица 7. Понеже обичам да се съмнявам във всичко, реших да стигна до извора - нормативните актове.

И открих несъответствия между указанията в декларацията от една страна, ЗДДФЛ, МСС-41 и Регламент 70/2009 г. от друга страна. 

ЗДДФЛ:
Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишен текст на чл. 29 - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
1. (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 60 на сто за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, за производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност;

Има съществена разлика между Закона и декларацията. В закона пише "доход за производство", а декларацията "доход от продажба". Според мене по-важен е законът, а декларацията е само бланка, улесняваща прилагането му. В случая услугата е "доход за производство".

определения в МСС-41 Земеделие и Регламент 70/2009 г:
6 Земеделската дейност обхваща разнообразна гама от дейности като отглеждане на животни, лесовъдство, едногодишни или многогодишни насаждения, отглеждане на овощни градини и масиви, отглеждане на цветя и аквакултури (включително рибарници). В това разнообразие съществуват известни общи черти:.........
                    б) управление на промяната. Управлението улеснява биологичната трансформация чрез ускоряване или най-малкото чрез стабилизиране на необходимите условия за протичането на процеса (например хранителните нива, влагата, температурата, плодовитостта и светлината). Този вид управление отличава земеделската дейност от другите дейности: Например прибирането на реколта от източници, които не са обект на управление (като океанския риболов и обезлесяването), не е земеделска дейност;

Правя извод, че услугите в земеделието са управление на трансформацията, т.е. земеделска дейност.
ЗДДФЛ е почти хармонизиран с МСС-10 и регламента (с изключение на декоративната растителност).

Ще ги попълня в таблица 1. Сумата е малка. Ако НАП направят проблем - тогава ще си пишем обосновки.
#3 | 26.04.2013, 21:44
Публикации: 6403 / 1129
Впечатлена съм! :yes3:

Съгласна съм с хода на разсъжденията Ви, единствено трябва да си изясните дали доходът от производство обхваща дохода от "управление на трансформацията" на продукцията изобщо или само на тази, която е Ваша....

Но това го споменавам само в контекста на задълбоченото Ви изследване. За данъчните съм почти сигурна, че ще обърнат само внимание на факта дали е  подадена декларация от ЗП и дали е попълнено съответното приложение. :smile1:
#4 | 29.04.2013, 11:06
Публикации: 47 / 4
Irenabrill.

благодаря за отговора. Щом успях да Ви впечатля, значи аргументите не са "кухи".  :hmmm:
Дали "управлението на трансформацията" е само за собствени продукти - разсъжденията са като горните. Собствени се среща само в декларацията. Европейската концепция е, че земеделска дейност има дори, когато няма продукция (например поддържане на земята в добро състояние - над 50 % от всички субсидии в ЕС за земеделие са именно за това). 

Освен това, щом съм намерила тълкуване, което е добро за мене - не ме интересува какво мисли държавния орган - чл. 6 от Административно-процесуалния кодекс:

Чл. 6.
(3) Когато с административния акт се засягат права или се създават задължения за граждани или за организации, прилагат се онези мерки, които са по-благоприятни за тях, ако и по този начин се постига целта на закона.

Аз ще попълня в таблица 1. Както казва Иренабрилл, НАП едва ли ще му обърнат внимание - това е най-малката сума в декларацията.

ПП
Ако започнем да разсъждаваме върху това какво е "непреработена продукция" ще стане още по-интересно. Европейската концепция за първичен продукт е всичко, което влиза в Анекс I от Договора за функциониране на ЕС, което на практика е Глава 1 от митническата номенклатура. Например сиренето, виното, пелетите от слама и др. са първични продукти. В ЗДДФЛ дефиницията е "Манджа с грозде", но ЗКПО препраща към европейските регламенти.

#5 | 29.04.2013, 11:14
Публикации: 11932 / 2174
Прочетох внимателно различните обосновки и аргументи по темата просто от интерес - ЗП не са силната ми страна определено. Никак обаче не мога да приема, че извършването на агротехнически / земеделски услуги е дейност, за доходите от която трябва да попълним таблиците за доход от произведена преработена или не продукция. За мене това си е доход от извънтрудови правоотношения на ЗП за услуги, които лицето е извършвало извън дейността по производство на селскостопанска продукция.

" Дали "управлението на трансформацията" е само за собствени продукти - разсъжденията са като горните. Собствени се среща само в декларацията. Европейската концепция е, че земеделска дейност има дори, когато няма продукция (например поддържане на земята в добро състояние - над 50 % от всички субсидии в ЕС за земеделие са именно за това).  "

Това подчертаното е определено вярно и не само според европейските стандарти, но в питането все пак става дума за класически пример на услуга, извършена от един ЗП на друго лице , а не за извършване на собствена селскостопанска или земеделска дейност .



Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група