Технологичен брак и ЗДДС

13.05.2013, 17:13 16135 7

13.05.2013, 17:13
Публикации: 186 / 38
Няма да се уморя да задавам един и същ въпрос. Защото не мога да се примиря. Имам клиент - фирма, който произвежда хранителен продукт. Регистриран по ДДС. В разходната норма са си включили продукти, които надвишават с 25 % теглото на готовия продукт, и искат да го приема за технологичен брак. /Не става дума за изпарения на вода или други течности - става въпрос за сухото вещество на вложените материали и сухото вещество на готовия продукт/. Технологичния брак се продава за храна на животни - но на цена 7 пъти по-ниска от цената на вложените материали . Във фактурата за продажба има начислено ДДС. Задавам въпроса, защото имам сериозно притеснение по отношение нормите на ЗДДС - че с тези продажби на уж технологичен брак се прикрива продажба на продукция и се укрива ДДС и приходи от продажби по смисъла на ЗС и ЗКПО. Нямам достъп до производството, но не смятам, че е е от моята компетентност технологичния процес. Единственото, което ме касае, е да прилагам правилно данъчните закони и да не пропусна нещо в отчетността. Не бих искала да си кажа притеснението, за да не подведа дискусията в грешна посока. Ще бъда благодарна за всяко изразено мнение.
#1 | 13.05.2013, 18:02
Публикации: 1884 / 384
За да избегнете притесненията си , поискайте да се запознаете с технологичния процес. Хранителният продукт се вари, пече или суши? В зависимост от обработката той видоизменя формата и грамажа си, възможни са промени и в процентното съдържание. Има процеси , при които се губи 50% от теглото си, например при сушенето на колбаси. А относно документацията, изисквана от агенцията по храните и ветеринарните органи, има достатъчна документация, която изготвят технолозите на фирмата.
Но, в крайна сметка, за вас е важно да имате подписана разходна норма, ако е възможно да се подпише и технолога и управителя. И в разговор с тях ги предупредете за съмненията, които биха породили у проверяващи, за отговорността им и за последствията.
#2 | 13.05.2013, 18:17
Публикации: 186 / 38
Имам подписана от управителя разходна норма.  Няма технолог.
Познавам в детайли технологичния процес - в теглото на материалите не слагам водата, която единствено се изпарява в някаква степен  - всички останало е сухо вещество /брашно, сол, мая, подправки, мазнина/.
Осчетоводявам приход от продажбите на технологичен брак по цена, определена от управителя, и начислено ДДС - всичко както си е по фактурата.
Притеснението ми е, че при килограм брашно е 56 ст, мазнините 2-3 лева,  цената на технологичния брак е 20 ст и дали това няма да се приеме като скрита продажба на продукция, но на занижена цена - 7 пъти под себестойността.
 И нали знаете - после счетоводителя виновен.
#3 | 13.05.2013, 18:28
Публикации: 11933 / 2174
"..........дали това няма да се приеме като скрита продажба на продукция, но на занижена цена - 7 пъти под себестойността.
 И нали знаете - после счетоводителя виновен."

Дали ще се приеме или не за скрита продажба едва ли някой може тука да потвърди или отрече - Вашето задължение като счетоводител се свежда до това да изискате разходна норма от управителя с подписи на съответните длъжностни и компетентни за това лица. А счетоводителят не може да бъде виновен за разходна норма, която му е предоставена от собственика на фирмата и след като сте изказали Вашите съображения по въпроса.
Трябва да имаме точната преценка докъде се простира границата на нашите задължения , а в случая смятам , че я прекрачвате.
Чувството за вина не е счетоводна категория. :smile1:
#4 | 13.05.2013, 18:42
Публикации: 1884 / 384
Ако в този форум има колеги с подобно производство е хубаво да обмените информация, има и асоциация на хлебопроизводителите, хубаво е да им се предложи да оеднаквят разходните си норми, а може би са го направили. Има и друг вариант, има фирми, които се занимават със замервания на този брак и правят протоколи за това, това са бившите булгарконтрол. Но те правят това срещу заплащане, а собсвеникът дали ще се съгласи, трябва да го убеждавате.
#5 | 14.05.2013, 14:43
Публикации: 186 / 38
Пропуснах да напиша - за всяка фактура, с която се продава бракувана продукция, аз изисквам и управителя ми дава протокол за брак - дата, количество, причина за брака, решение за продажба на брака, подписи на управителя и свидетели - някой от работниците.  Дето се вика - слагам си тенекията отвсякъде.  Ама причината за брак е все лошо работещо оборудване, или усвояване на изделие по нова рецепта.  За развойната дейност поисках да ми направи норма за брак за усвояване на новото производство, и да го впише в технологичната документация, защото е рег по  ISO. Но там няма да проверявам - казах го, и приключвам.  Само че брака освен че се продава 7 пъти под себестойността на материалите / ако сложим пък труда и енергията - става страшно/, но брака започна да става вече 20-25 % от цялото производство.   Начислявам ДДС на продажната цена на бракувана продукция, но  дали не трябва да правя още нещо, за да спазя закона по ДДС  ? И дали този целият брак ще бъде признат разход  по ЗКПО?
#6 | 14.05.2013, 15:11
Публикации: 11933 / 2174
ЗКПО
..........
Непризнати разходи от липси и брак

    Чл. 28. (1) Не се признават за данъчни цели счетоводните разходи от липси на дълготрайни и краткотрайни активи, с изключение на произтичащите от непреодолима сила.
(2) Не се признават за данъчни цели счетоводните разходи от липси и брак на материални запаси.


(3) Алинея 2 не се прилага, когато разходите се дължат на:
1. непреодолима сила;
2. технологичен брак или промяна на физико-химичните свойства, установени с нормативен акт или с фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, и в обичайните за съответната дейност размери;
3. изтичане срока на годност съгласно нормативен акт или фирмени стандарти, когато не е налице нормативен акт, и в обичайните за съответната дейност размери;
4. (нова, ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) липси на стоки, произтичащи от търговска дейност в обекти, в които клиентите имат пряк физически достъп до предлаганите стоки, в размер до 0,25 на сто от размера на нетните приходи от продажби на съответния търговски обект.
(4) Не се признава за данъчни цели разходът за данък по чл. 79, ал. 3 от Закона за данък върху добавената стойност на активи, непризнати по реда на ал. 1 - 3.
(5) Не се признават за данъчни цели последващите счетоводни разходи, отчетени по повод на вземане, възникнало в резултат на липси и брак на активи, непризнати по реда на ал. 1 - 4.

#7 | 14.05.2013, 16:04
Публикации: 1884 / 384
Точно във връзка с цитирания от delphine чл.28 ал.3 точка 2 и то в частта "в обичайните за съответната дейност размери", ви посъветвах да си оеднаквите вашия технологичен брак с този, който ползват фирмите, членове на  Асоциацията, така ще подходят и при проверка, ще сравняват със сходни производства.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група