въпрос за пенсиониране

02.10.2013, 11:55 3901 1

02.10.2013, 11:55
Публикации: 1 / 0
 Здравейте,  аз съм на 57 год от гр. София и продължавам да трупам трудов стаж,който до момента е 41 год. Имам също ІІ категория труд 13 г 6 м. Моля ако можете да ми отговорите,кога  и на колко години трябва да стана за да  се пенсионирам. Който няма  необходимия стаж може да си купи,а аз???? ще чакам докато станат годините за пенсия до колко???? Ако имах 15 год ІІ категория  на 52 год щях вече да съм пенсионирана. А  с тези постоянни промени до кога не знам???
                                                               Благодаря Ви !!!
                                                         Желая Ви успешен ден !!!
                                                               
#1 | 02.10.2013, 13:00
Публикации: 1202 / 120
http://lex.bg/laws/ldoc/1597824512   

Госпожо Димитрова,
Това (горният линк) е препратка към актуален текст на Кодекса за социално осигуряване /КСО/ регулилащ и правото на пенсия в момента. Има и наредби за пенсионирането, но те конкретизират процедурите, които Вие все още не прилагате.
Това, на което лично Ви обръщам внимание е, че пенсионирането вече не е за придобит трудов стаж и възраст, а за ОСИГУРИТЕЛЕН стаж и възраст. В този смисъл е добре да се консултирате със специалист особено, ако имате полаган много извънреден труд или по втори трудов договор.
Обърнете внимание на следните текстове, които може би ще дадат отговорите на настоящите Ви въпроси и неминуемо ще породят и нови /продължавайте да питате/.
Чл. 9 и чл. 9а дават отговори за стажове с и без осигуряване признати при пенсиониране;
Чл. 68 дава условията за придобиване на правото на пенсия;
Чл. 70 и 70а дават представа за размера на пенсията и доходът, който се взема под внимание при определянето му (обърнете особено внимание на ал.(2) и се погрижете 12 м. преди придобиване или упражняване на правото си на пенсия да сте добре осигурена); и
Чл. 104 ще Ви даде представа как се използва стаж от ІІ или І категория труд при пенсиониране - във вашият случай стажа от ІІ категория трябва да се преизчислява и приема като 4 г. за 5 г.
 :thumbup:

П.П.: Вижте и приложения файл!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група