Ден на народните будители, честит празник, българи!

01.11.2013, 11:08 4310 4
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

01.11.2013, 11:08
Публикации: 1914 / 1291
Администратор на сайта
Честит празник, българи!

От повече от век 1 ноември е датата, на която си припомняме за своите народни будители. В такъв момент, българите се вглеждат в делата на онези, които, в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа. Сред будителите са и десетките борци за национално освобождение, хората на образованието, науката и културата, допринесли за духовното развитие на България. Официално денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. Тогава Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г.

Празникът е отменен от комунистическата власт от 1945 година, но запазен в паметта и сърцето на българския народ. В много селища този ден се отбелязваше неофициално. След дълго прекъсване, на 28 октомври 1992 г., със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, се възобновява традицията на празника и първи ноември официално е обявен за Ден на народните. Идеята за възстановяването му е на проф. Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „МАТИ БОЛГАРИЯ”.

Нека и ние в днешния ден се вгледаме в техните дела и отдадем заслужена почит:

Свети Иван Рилски, Свети Паисий Хилендарски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Григор Пърличев и мнозина други.

1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

#1 | 01.11.2013, 12:01
Публикации: 1252 / 119
Честит празник и на целият екип на КІК ИНФО!
Знам, че ще отричате /и аз бих на ваше място/, но работата ви наистина има характера на будителство поне по отношение на налагане на професионалният подход към бизнесът, трудът, правото и все неща, на които българският народ се надява за просперитета и благоденствието си в новите условия. Сега не е време за писане на "Рибен буквар" нито за "История Славяно-Българская". Сега е време, да се изчисти икономиката от наложените във вълчият етап от родният ни капитализъм "далаверинг" и "алъш-веришмънд", за да повярва всеки, че с труд всичко се постига. И повярвайте ми в очите на много хора вие сте светъл лъч от така дълго търсената и очаквана светлина в тунела.
#2 | 01.11.2013, 12:12
Публикации: 1914 / 1291
Администратор на сайта
Благодаря, от името на екипа ни за хубавите думи, premier7008.
Ние няма да спрем да будим и да помагаме на счетоводителите.
#3 | 01.11.2013, 13:32
Публикации: 638 / 128
Модератор
 :more_bg:
Честит празник и от мен на всички родолюбиви българи!
Нека се събудим наистина и да изметем паплачта, която се е впила в снагата на нашата Родина и изсмуква всеки ден жизнените и сокове!
Дължим го на всички, които дадоха без да се поколебаят и за миг живота си в името на България.
#4 | 01.11.2013, 13:50
Публикации: 85 / 0

Ние няма да спрем да будим и да помагаме на счетоводителите.
БЛАГОДАРИМ ВИ
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
За 7,99 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
група с над 25 000 членове