Видеонаблюдение на работното място

29.05.2018, 14:45 4438 2

29.05.2018, 14:45
Публикации: 77 / 2
Здравейте, в няколко от обектите на фирма има видеонаблюдение. Трябва ли всеки служител да даде писмено съгласие , че е уведомен и съгласен да бъде заснеман по време на работа и как трябва да стане, чрез някаква декларация или допълнително споразумение към договора.
#1 | 29.05.2018, 14:55
Публикации: 4393 / 734
Законът за частната охранителна дейност - чл. 11 ал. 2 допускат поставянето на видеонаблюдение с цел охрана на имуществото.

Чл. 53 т. 4 забранява извършването на видеонаблюдение без регистрация по реда на Закона за защита на личните данни, но доколкото вече няма да има регистрация, този текст остава неприложим.

Чл. 56 ал. 3 задължава за наличието на уведомителни табла за видеонаблюдението.

Чл. 56 ал. 4 дава срокът на съхранение на записите - 2 месеца. Същата алинея споменава и "регистър "Видеонаблюдение" (което не знам какво друго би могло да бъде, освен записите), от който регистър се трият записите.

Трябва да се съобразяваме с нуждата, законността и последствията от разни декларации и съгласия. Какво ще стане, ако имате видеокамери, девет от работниците ви са съгласни, а един не е съгласен? Ще махнете камерите ли? Не, нали? Или ще освободите работника? Най-много да си докарате оплакване "аз подписах, че не съм съгласен, но продължават да ме видеонаблюдават". За мен няма нужда от такава декларация, щом законът го допуска.
#2 | 29.05.2018, 16:30
Публикации: 1187 / 228
Декларацията в случая няма особена стойност, както е казал колегата преди мен. По-правилния подход е да можете по един обективен начин да се обосновете защо извършвате видеонаблюдение - с нужните доказателства, мерки за защита на данните(под форма на поточна визуална информация), колко време я съхранявате, кой е оторизиран да я гледа, на кого я предоставяте, в какъв срок и по какъв надежден начин после я изтривате.
В този случаи работата ще опре и до поддържане на регистър "Видеонаблюдение", без който няма как да минете...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група