Анкета

Необходимо ли е лицензирането на счетоводителите, чрез входящ изпит и изискване за поддържане на квалификацията чрез периодични изпити?

Да
240 (20.1%)
Не
954 (79.9%)
Общ брой гласове: 1183

Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

05.12.2013, 22:22 275310 252

#80 | 05.12.2013, 22:22
Публикации: 17 / 6
Как така някой се опитва да ни убеди, че отчета не можело да бъде съставен от счетоводител, защото било много сложно и трябвало отделен производител на отчети? Сериозно? Че те счетоводителите се справят с къде по-сложна данъчноосигурителна материя, обаче един отчет не били могли да съставят качествено! Нима?

Значи ние можем да изготвяме данъчни декларации, но за отчети не ни стигал акъла?! Че тя годишната декларация е по-сложна от отчета, ако трябва да бъдем честни. Хайде сега да правим и отделна Камара на съставители на данъчни декларации, а бизнеса да плаща куп излишни пари на още един правоспособен съставител на данъчни декларации! В крайна сметка данъчните декларации са по-важни от отчетите. Тях поне някой ги гледа. НАП ги гледа.

Да живеят Камарите и лицензите, колеги! От утре отделни Камари за всичко! И всички на изпит. По всичко!

1. За ТРЗ съставители на ведомости – Изпит в Камарата по ТРЗ съставители. Нима вярното и честно изчисляване на заплатите и осигуровките на хората не е важно? Това даже е по-важно.

2. За ДДС съставители  – Изпит в Камарата на съставителите на ДДС декларации. Нима ДДС-то не е важно за държавния бюджет? Важно е. Тогава – Камара – изпити.

3. За съставители на годишни данъчни декларации –  Изпит в Камарата на съставителите на данъчни декларации. Бюджетът на държавата е по-важен.

4. За съставители на НСИ отчети  – Изпит в Камарата на съставители на НСИ отчети. Стоп! Това е интересен въпрос  – кой ще съставя отчета на НСИ?! Ммм? Той е по-трудоемък от този по НСФОМСП. Щото ако счетоводителя съставя него, въпросния съставител какво ще прави? Ще преписва от него в отчета по НСФОМПС ли? Те данните от отчета на НСФОМСП се съдържат вече в отчета по НСИ?

5. За съставители на отчети по НСФОМСП – Тук ясно, разбрахме, че ний счетоводителите сме неуки и не сме дорасли да съставяме точно тези отчети. Други по-умни от нас колеги имат апетити за тази така важна дейност в отделна Камара.

До тук 5 важни Камари на съставители, колеги! Бизнеса да се подготви за яко плащане, а ние ще се върнем в първи срок, голямото междучасие…

Аз лично ще трябва да се явявам във всяка Камара, за да мога да си упражнявам професията и да храня семейството си! Моите клиенти са все малки фирми. Дано ми остане време да си виждам децата!

Извинете за емоция, която избълвах в този иначе така прекрасен сайт и форум!
#81 | 05.12.2013, 23:00
Публикации: 36 / 6
Лудост е малкият бизнес веднъж да плаща на счетоводител да го осчетоводява и да се грижи годишно, а втори път да плаща бесни суми за съставяне на годишния отчет на някой отделен съставител на ГФО. Че тя на някои цялата печалба за счетоводство и съставяне на отчет ще отиде, бре?!

Няма да стане така - ще стане по следният начин
Фирмите ще предпочетат да плащат на одитора а той ще наема роби счетоводители да му работят
Отиде ни свободнтата професия - ще трбва да работим за богатите отново
#82 | 06.12.2013, 11:30
Публикации: 3 / 1
Колеги, още колко ще ни изпитват и тестват??? Това бяха промени във всички видове декларации и отчети по всички направления ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ!!! И,.... ако не сме в час, можем ли да се справим?? И сега отново!! ДО КОГА???
#83 | 06.12.2013, 15:33
Публикации: 1 / 0
Авторът на статията от линка е член на АССП. Ние в АССП отдавна говорим, че трябва да има Регистър на съставителите на финансовите отчети, отговарящи на изискванията на Закона за счетоводството. И чрез този регистър НАП и Търговски Регистър да проверяват дали отчета на дадено предприятие е подписано от съставител, вписан в Регистъра.

Дори направихме опит за създаването на такъв. Засега, въпреки водените разговори не срещаме достатъчно подкрепа в лицето на съответните институции, за да се случи това със закон.




Моля коментирайте за този проект на НОВ ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО ли става въпрос?

http://www.odit.info/?s=6&i=292532&f=1
http://docstore.odit.info/?s=4&rid=4050
#84 | 06.12.2013, 15:59
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Моля коментирайте за този проект на НОВ ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО ли става въпрос?

http://www.odit.info/?s=6&i=292532&f=1
http://docstore.odit.info/?s=4&rid=4050



Здравейте,

Прегледах линковете по-горе и попитах колегите ми.

Не, не е ставало въпрос за този проект. Според представители на АССП, които са присъствали на първата среща на работната група в МФ на 30.Октомври, такъв проект въобще не е обсъждан.

Обсъждано е дали да се създаде с нов Закон за Счетоводството Камара на съставителите на финансови отчети, в която Камара ще влиза с изпити. И само колеги, които са положили изпити ще имат право да бъдат съставители на финансови отчети, като за одитори мисля, че са предвиди да влизат без изпити. Това последното е по информацията изтекла от миналата година - предложение на 4-та Софийска от ИДЕС. Разбрах, че тяхно е и сегашното предложение. Говорих с одитори, които смятат това за правилно.

Затова в анкетите, когато се гласува логично, болшинството счетоводителите са ПРОТИВ, но голяма част от одиторите са ЗА, защото се предполага, че това ще заведе клиентите автоматично при тях, поне за един подпис върху отчет на края на годината.

От разговори с одитори разбрах, че идеята им била Камарата да не е под шапката на ИДЕС. Но като знаем, че само ИДЕС имат опит с изпитите на счетоводители, то вероятно в Управителния Съвет на въпросната Камара пак ще са те.
 
Втората среща на работната група в МФ е на 07.Януари, както написах записана съм в присъстващите. Тогава ще имам повече информация.
#85 | 06.12.2013, 17:00
Публикации: 6403 / 1129
Следя дискусията откакто е публикувана.
Това, че аргументи на гласувалите с ДА почти няма говори, че аргументите на гласувалите с НЕ и съмненията за нещо не особено почтено са основателни. Вече се появи достатъчно информация относно реалните мотиви за въвеждане на изпити.
Първоначално предположих, че това би била добра практика за поддържане квалификацията на счетоводителите. Изобщо не предполагах, че става дума за събиране на едни пари за курсове и лицензи, нито ми мина през ум, че одиторите целят да изместят колегите от пазара на счетоводни услуги по един не съвсем пазарен начин. Е, по-старото поколение сме по-наивни… :smile1:
След всичко прочетено, включително предлаганите промени в ЗСч., стигам до заключението, че се прави опит за приемане на поредния лобистки  закон. В този случай оттеглих гласа си ДА.
Мисля си, обаче, как повечето закони, приети с цел едни  групи да си набавят през тях предимство пред други групи, в крайна сметка се обърнаха против създателите си.
Не е нереално и с такъв закон да се постигне обратен ефект за прокарващите го. Когато всички влезнат в една обща Камара на съставителите на финансови отчети, полагайки изпит или по право, кое гарантира на даден одитор, че той ще бъде предпочетен пред счетоводител?!
Т.е. май отново целта на занятието е „Не на мен да е добре, а на Вуте да е зле!”
#86 | 06.12.2013, 17:14
Публикации: 10 / 0
Това е още един абсурд, в капана на който искат да ни вкарат! Тогава защо има институти, които обучават специалисти? Направо ВЕЛИКИТЕ да раздават тапии! Още стрес и такси за поставения почти на колене счетоводител. Нека кажем заедно НЕ!
#87 | 06.12.2013, 18:30
Публикации: 12 / 3
Преди години писах, че "лицензиране" е необходимо. Постовям го в кавички, защото е достатъчно да има публичен и легитимен регистър на всички, които отговарят на изискванията,  дори и действащия ЗСч. И крайно време е да се вмени на някои държавен орган да налага санкции за неспазването на действащ закон. Пълни глупости, ще полагам изпити, то те аз отдавна съм си ги взела и съм с името си вече 22 години. Всички други писания за входящи изпити, периодични и други подобни, са чиста доза корупция и пари, пари, пари. И какви ще трябва да станат хонорарите на счетоводителите, че да могат да покриват всички тези допълнителни разходи. То и без това микро и малките предприятия едвам кретат, та да вземам и ние да ги довършим окончателно. Няма друга професия, която да има такава регулация. Но гласувам с две ръце за създаване на Професионална организация. Да коментираме компетентността на колегите е меко казано нелепо, едни са отлични специалисти по селско стопанство, други производство и т.н. няма действащ адвокат, който обхваща всички сфери на правото, както и няма лекар който да разбира от всички специалности. Просто в много държави счетоводните къщи са се специализирали в няколко отрасъла.
#88 | 06.12.2013, 20:08
Публикации: 36 / 6
Днес ми изпратиха проекта за изцяло нов Закон за счетоводството, публикуван във вътрешният сайт на ИДЕС
 Предлагам на Вашето внимание чл. 40 от този законопроект:
чл. 40 Финансовите отчети на предприятията се изготвят от експерт-счетоводители, членове на ИДЕС.

Съответно се регламентира и въпроса за придобиване на квалификацията експерт-счетоводител. Посочени са и изпитите, които трябва да бъдат положени.

Искат да вземат клиентите на счетоводителите и да ги направят свои клиенти а счетоводителите свои роби.
#89 | 06.12.2013, 21:41
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Днес ми изпратиха проекта за изцяло нов Закон за счетоводството, публикуван във вътрешният сайт на ИДЕС
 Предлагам на Вашето внимание чл. 40 от този законопроект:
чл. 40 Финансовите отчети на предприятията се изготвят от експерт-счетоводители, членове на ИДЕС.

Съответно се регламентира и въпроса за придобиване на квалификацията експерт-счетоводител. Посочени са и изпитите, които трябва да бъдат положени.

Искат да вземат клиентите на счетоводителите и да ги направят свои клиенти а счетоводителите свои роби.

Вече написах горе, че такъв текст и такъв проект не е обсъждан. Не обърквайте хората.
#90 | 06.12.2013, 23:26
Публикации: 36 / 6
Вие били ли сте там – откъде може да твърдите със сигурност че такъв текст не е обсъждан.
А също не съм бил – това е цитат
Незнам на кой да вярваме.
Ако говорите с член на ИДЕС естествено че ще Ви каже че такова нещо изобщо няма.
Не се опитвам да объркам  хората а да се опитам да покажа че ако това нещо наистина е така нещата излизат наяве малко по малко.
Факт е че одиторите искат да вземат хляба на счетоводителите.
Мисля че това вие неможе да го отречете.
Ето пример изпит в ИДЕС. – единият от изпитите е устен.
Когато имаме тест или казус писмен то тогава нещата са ясни и има ясни правила за оценка.
Когато някой го издържи този изпит нещата са неоспорими.
Когато е устен – ами попитайте всички които са се явявали на устни изпити от държавната администрация да ви кажат за какви наши и ваши става въпрос. Това също неможе да го оспорите.
Нещата според мен са просто нагласени.
А защо изобщо повдигате въпроса за изпити е тем подобни. Вие одитор ли сте.
Ако държите изпит ще получите ли повече знания.
Аз познавам степените на обучение бакалавър, магистър , доктор
Какви са тези измишльотини изобщо. Вие си плюете не дипломата за висше образование по този начин.
Извинявам се много „лиценза“ няма да ни направи по квалифицирани.
Както регистрацията на газовите уредби в КАТ няма да направи колите по безопасни.
Извинявам се много но въвеждането на международните стандарти няма за цел да нещата по сложни а има за цел да ги опрости да ги уеднакви и да ги направи по качествени.
За никаква промяна в компетентността не става въпрос за да говорите за лицензи и подобни.
Ако имаше нужда от това то щеше да е казано ясно – необходима е преквалификация и лицензиране – такова нещо няма.
И моите извинения обаче това че стандарта е даден за обсъждане на локалните организации не цели измислянето на нови вътрешни правила от тях а цели да се открият най-добрите практики и да бъде взете всичко полезно за да може стандарта да стане универсален за целият свят.
Господата одитори ако не са го разбрали това е целта.
Извинявам им се много за думите но в България няма големи предприятия защото сме бедна страна.
Истината е че толкова много одитори стават излишни.
Съжалявам много.
Но моля ви не се опитвайте да крадете от счетоводителите. И не си измисляйте изпити лицензи и други пречки органицазии камари и каквито и да били спънки за да ни вземете хляба
#91 | 07.12.2013, 00:58
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Мисля, че пиша ясно, разбрано и на български език, а горе съвсем акурантно съм изложила информацията.

Пак да повторя точно този проект, качен в одит.инфо не е обсъждан в МФ на първата среща. За въпросния проект на Желязков дори не искам да изказвам мнението си. На Вас наистина, ако Ви се обсъжда направо можете да свържете с предполагаемия му автор Димитър Желязков.

И хайде преди да пишете глупости към мен, прочетете мненията ми и се поинтересувайте каква позиция имам по въпроса с изпитите, за да ме нападате така. Въпреки, че съм против силното регулиране на професията, чрез изпити входящи и особено периодични, то заради глупостите, които изчетох в темата и тоталната липса на логика у някои хора, откровено наистина ще ми промените виждането по въпроса и вярно ще се окаже, че има нужда да ни изпитват, че да се отсеят малко хората в професията! То бива глупости, но...

Какви са тези небивалици от типа "А, докторите например, защо не ходят на изпити?" или "Да, съгласна съм да има изпит за счетоводителите, ако има такъв и за лекарите и юристите." Какво общо имат тези професии с нашата? Когато лекарите не са съгласни с нещо в тяхната професия казват ли пък счетоводителите едикакво си...  Друг пише дълго експозе, което започва с "Аз лично съм за изпити и реално оценяване" и след 10 реда текст заключва умно "Така, че регулацията ... дори под формата на лицензиране по закон, не може да гарантира нищо ... освен събирането на такси." Някои пък съвсем се оляха с някакви точки и изпити, като при шофьорите ми правят аналогия. Хайде мислете малко преди да пишете!

Не може аз дни наред да търся анализи, да чета Европейски доклади, запознала съм се с Директивата в детайли, и споделям мнение, че толкова силно регулиране на професията вреди, и че е вредно за малкия бизнес и тн.. и някой си анонимен човек с ник slavitb, да ми пише подобни неща, като тези по-горе, все едно съм написала обратното.

Какво ви става, колеги?!
#92 | 07.12.2013, 15:07
Публикации: 36 / 6
Извинявам се
Това което съм написал не е насочено против Вас.
Анонимен :) - Доста силно казано. Между другото съм завършил 94 година
Ще Ви попитам само едно нещо.
Ви е сте чели директивите.
Моля кажете ясно и разбрано на участниците във форума.
В тези директиви пише ли нещо за лицензиране.
И след това ако е възможно ако там нищо не пише за лицензиране моля коментирайте защо изобщо си говорим по този въпроса
#93 | 07.12.2013, 21:39
Публикации: 629 / 129
Включването в някаква дискусия предполага да прочетете минимум първия коментар в нея.  За да не превръщаме темата в индивидуални обяснения за всеки, който се включва на някакво ниво в нея - моля, отворете и се запознайте с началото, за да сте наясно какво дискутираме.


Моля кажете ясно и разбрано на участниците във форума.
В тези директиви пише ли нещо за лицензиране.
И след това ако е възможно ако там нищо не пише за лицензиране моля коментирайте защо изобщо си говорим по този въпроса

#94 | 07.12.2013, 22:12
Публикации: 36 / 6
Моля Ви недейте да приемате думите ми буквално.
"Какво дискутираме"
Искам да обясня че след като там не пише нищо за лицензиране то това означава че това е измислица на българските одитори с цел да смажат счетоводният бизнес и да го поемат в свои ръце защото според новите стандарти за големина на фирмата на една фирма се падат по трима одитори и те трябва да търсят нов източник на приходи и се опитват да го намерят по абсолютно нечестен начин на гърба на счетоводителите които си изкарват прехраната с честен труд.  Едно време имаше ПУЦ. Сега работата изглежда все едно че ПУЦА в ИДЕС  е повече от дипломата за висше образование.
#95 | 09.12.2013, 11:02
Публикации: 58 / 12
"Европейският съвет от 24 и 25 март 2011 г. също призова за намаляване на цялостната регулаторна тежест, особено за МСП, както на равнището на Съюза, така и на национално равнище, и предложи мерки за повишаване на производителността, като премахване на бюрокрацията и подобряване на регулаторната рамка за МСП."  Този цитат е от края на чл. 1 от Новата счетоводна директива. Въвеждането на изпити даващи право за подписване на отчети и упражняване на професията счетоводител  и въвеждане на последващи изпити е в пълно противоречие с мотото на Новата счетоводна директива "Мисли първо за малките". Счетоводните предприятия основно са микро и малки предприятия и ми е интересно този проект как точно удовлетворява изискванията на НСД. И тези изпити за поддържане на квалификацията не ни ли превръщат в крепостни селяни на една организация като ИДЕС и не предполагат ли, че счетоводителите са недобросъвестни в изпълнението на професионланите си ангажименти.
#96 | 09.12.2013, 12:18
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Ще Ви попитам само едно нещо.
Ви е сте чели директивите.
Моля кажете ясно и разбрано на участниците във форума.
В тези директиви пише ли нещо за лицензиране.
И след това ако е възможно ако там нищо не пише за лицензиране моля коментирайте защо изобщо си говорим по този въпроса

Не, не пише разбира се, и това вече съм го написала и коментирала в темата.
#97 | 09.12.2013, 13:20
Публикации: 36 / 6
Знаете ли че се задейства вече цензурата
темата която е  цитирана тук изчезна http://www.odit.info/?s=6&i=292532&f=1
#98 | 09.12.2013, 13:48
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
За Вас slavitb, специално към поста ми прикачам ДИРЕКТИВА 2013/34/ЕС - на български език е.

А за изчезналата тема от одит.инфо - този проект на Желязков така или иначе беше кьорфишек за отклоняване на вниманието. В него не пише за никаква Камара, чието създаване е обсъждано на срещата в МФ. По-скоро ето това е близко до проекта с Камарата с тази разлика, че Камарата нямало да бъде под шапката на ИДЕС, а "независима"... Вижте го тук под статията, заедно с мотивите: http://veda-accounting.com/schetovodna-kashta/regulatsiya-na-schetovodnata-profesiya-ili-biznes-sas-sertifikati/

Виждам, че друга тема в одит.инфо сте публикувал(а), но пак повтарям обърквате хората с проекта на Желязков. Той не е обсъждан.


Но мен лично най-много ме обиждат и възмущават мотивите на ИДЕС по точка 6:
"6. Особено фрапиращи нарушения се извършват чрез т.нар. специализирани счетоводни предприятия, които всеки може да регистрира, както и когато пожелае, без да се осъществява какъвто и да е професионален контрол. Затова именно е необходимо лицензирането да се извършва само на физически лица, за да могат да носят своята професионална отговорност;

Идеята за ограничаване на кръга от лицата имащи възможност да сключват облигационни правоотношения при счетоводно обслужване на предприятия произтича от необходимостта да бъде прекратена практиката на укриване доходи от една страна, а от друга – прикриването посредством така наречените „граждански договори” на реални трудови договори и по този начин избягване на значителни по размер данъци и осигуровки, което до голяма степен ощетява бюджета на държавата"


Излиза, че болшинството счетоводни фирми сме престъпници и тотално изключват възможността едно счетоводно предприятие да си е организирало законно и качествено нещата. На практика изключват понятието специализирано счетоводно предприятие от Закона за счетоводството! Защо, дами и господа одитори? Какво ви пречим? Нашата кантора винаги е получавала добри отзиви за отчетите, които сме предавали за одит на ваши колеги. И точно счетоводните кантори работят на светло, защото като предприятия издават фактури и не укриват доходи, а вие искате да ги закривате едва ли не.

Смея да твърдя, че колегите ми от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, които познавам работят качествено и законно, а подобни квалификации, като тези в мотивите ви са абсолютно непрофесионални и несъстоятелни.
#99 | 09.12.2013, 13:48
Публикации: 2966 / 392
Честна дума, никога не бих отишла някъде, да ми връчат една оборотка и аз да направя отчети по нея. Ако не знам какво има зад всяко салдо и как се е стигнало до него, какъв е въобще смисълът от мен, като съставител? Едни цифри на сложа тук и там и накрая да се разпиша отдолу ли?

Според мен това няма да мине. Ако мине, ще бъде моментално атакувано в съда.

Регулацията е толкова силно лобистка, че няма накъде. Бих се съгласила, ако има няколко варианта за сертифициране, които да са конкурентни помежду си и техните дипломи да имат някакъв смисъл. Иначе да регулираме заради регулацията е поредното безумно и недомислено нещо и няма да просъществува.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група