Анкета

Необходимо ли е лицензирането на счетоводителите, чрез входящ изпит и изискване за поддържане на квалификацията чрез периодични изпити?

Да
240 (20.1%)
Не
954 (79.9%)
Общ брой гласове: 1183

Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

14.12.2013, 09:52 275988 252

#160 | 14.12.2013, 09:52
Публикации: 2 / 0
Според мен е достатъчно бюрата по труда да спрат да "бълват" измислени "счетоводители" с някакви още по-измислени курсове за преквалификация и всичко ще си дойде на мястото!!!
Защото ние сме учили 5 години, за да получим магистърски дипломи ! И нон-стоп четем години наред, за да сме в час с всички промени, или поне тези, които касаят фирмите, които обслужваме. И то във време, когато нормалните хора се подготвят за празници и се веселят, а ние не знаем що е сън и почивка...
До сега не съм чула да има курсове, с които да се става архитект, лекар, адвокат или нещо друго. Кому е хрумнала" гениалната" идея, че с нЕк`ъФ курс може да се стане счетоводител ?????????
#161 | 14.12.2013, 10:21
Публикации: 36 / 6
Това е голяма идея - ако ИДЕС  пуснат курсове за адвокати и лекари.
Хем ще се защитаваме сами хем ще се лекуваме сами. Това е типично по Български.
И най-важното ще имаме "дипломи" от ИДЕС  които ще се явят на висша степен на образованието.
Това докторите доцентите и професорите ще са нищо пред нас и ще ги презираме така както сега нас ни презират членовете на ИДЕС. 
#162 | 14.12.2013, 21:56
Публикации: 5 / 0
Нямат край простотиите в нашата държава. Сами си усложняваме живота като си създаваме проблеми. Много жалко................... ........................ .
#163 | 16.12.2013, 12:38
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Ще бъда пределно откровена и ясна. Оставете възмущението на страни. Ако искате да бъдете чути, да формирате мнение, което да бъде представително, то пишете с аргументи. Плюенето по одиторите, по "нашата държава" или по някои друг, който да ни е виновен - не помага. Кажете с нормални думи, защо не искате организация с изпити, за да могат да се чуят повече аргументи до 7-ми януари. Знаете, аз също съм против силно регулиране на професията и изпитване, но искам да видя повече мнения.
#164 | 16.12.2013, 12:56
Публикации: 18 / 13
Не искам организация с изпити, тъй като имам средно и висше счетоводно-икономическо образование, учил съм 10 години, държал съм държавни изпити за 2 и 3 степен професионална квалификация икономист-счетоводител, държавен изпит за бакалавър по икономика и държавен изпит за магистър по счетоводство и имам 12 години стаж само по специалността. Държавата ми е признала няколко пъти професионалната квалификация и считам за много обидно някой тепърва да ме изпитва дали ставам за съставител на отчети, че на всичкото отгоре и да им плащам за тази дейност. Отделно от това считам, че такъв законопроект противоречи на чл.6 ал.2 от Конституцията на Република България и до известна степен на чл.16 от същата. Противоречи и на чл.19 ал.2 в частта в която одиторите по право могат да съставят отчети /"еднакви правни условия за осъществяване на стопанска дейност"/. От друга страна в чл.19 ал.2 е предвидено защитаване на потребителя. За да бъдат защитени потребителите на нашите услуги считам, че сегашните изисквания за съставители са достатъчни, но е необходим по-голям контрол за спазването им. Тъй като няма достатъчна политическа и данъчна воля за спазването на тези изисквания, това може да се направи да се контролира автоматично по някакъв начин.
#165 | 16.12.2013, 13:21
Публикации: 1202 / 120
http://www.legalworld.bg/31210.pravitelstvoto-shte-oblekchava-biznesa-ot-tejestta-na-1200-rejima.html    Извинявам се, че пак ви се намесвам в темата, но щом  сте се върнали към принципната позиция си го позволявам. Повечето проучвания в интернет ще ви доведат до резултати 50/50. Рядко са тези като настоящото, където така явно да се откроява едното от крайните мнения - "против". Това съвпада с евроангажиментите на правителството. На практика обаче и тези, които са направили предложението са го направили на база на същото проучване, вероятно със същите резултати и самият факт, че са ги пренебрегнали и са достигнали до фаза " обсъждане в работна група" означава или, че имат силно лоби в това правителство или, че "опитват почвата" смятайки, че сега е момента да им мине предложението. Погледнато от този ъгъл в момента са необходими две неща - здрав екип от специалисти по европейско право и съответно лоби. Смятам, че К&К може да се справи с това, а анкетата остава едно масивно, подкрепящо позицията проучване.  :thumbup:
#166 | 16.12.2013, 13:38
Публикации: 22 / 2
Да не забравяме, че съставителят на финансови отчети не е само лице което съставя ГФО и се подписва под тях. Съставителите на финансовите отчети отговарят за организацията на счетоводната дейност в предприятието. Т.е. това е Счетоводителя с главно "С" - главния счетоводител.

Ограниченията в ЗСч. са едно недоносче. В България има регулирани професии и нерегулирани, няма полу-регулирани. Единствената полу-регулирана професия е професията на организатора на счетоводната дейност в предприятието  - съставителя на ГФО.

В случая анкетата не е пълна и според мен трябва да има още една опция - Премахваме на чл.35

Като човек с либерални разбирания съм твърдо ЗА пълно премахване на чл.35 от Зсч.
Този член не може да се тълкува еднозначно, не може да се контролира и прилага.
Докато съществува винаги ще има напъни за регистри, лицензи, онези списъци, наши - ваши и т.н

Възможни са два пътя - или  професията на организатора на счетоводната дейност- съставител на ГФО да се регулира,  или чл.35 и чл.36 да отпаднат. Запазването  на статуквото - полу-регулирана (нещо като полу-бременна) е най-скапания вариант.   

Целта на директивата е "облекчаване". Сега е момента да се лобира за премахване на чл.35.
Проблемът е, че счетоводната общност не иска подобно нещо.
Като не иска трябва сама да оформи схемата за регулиране или ще бъде регулирана от друг. Вероятността сегашното полу-положение да се запази в дългосрочен план е нулева.
#167 | 16.12.2013, 18:09
Публикации: 4 / 7
Пeтиция против лицензирането на счетоводителите. Включвайте се.
http://www.peticiq.com/protiv_licenz_za_schetovoditelite
#168 | 16.12.2013, 20:21
Публикации: 1 / 2
Всичко това е ,защото ще намалее работата за одиторите, които си мислят, че знаят и могат повече от нас -счетоводители. НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАДЕМ И ТОЗИ ПЪТ. НАС САНИ ИЗПИТВАЛИ, КОГАТО ТРЯБВА. ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ - НИЕ ИМАМЕ ДИПЛОМИ????
#169 | 16.12.2013, 20:50
Публикации: 36 / 6
Ето аргумент.
Нашата държава както и много други държави са създали професията счетоводител за да служи на предприятията. За тази цел е предвидено необходимото образование.
Съставянето на финансов отчет е част от това образование.
Дипломата за завършено счетоводно образование е документа който държавата  сертифицира определена личност че е компетентна да упражнява професията счетоводител и като част от нея съставянето на финансов отчет.
Организации като ИДЕС се опитват да си присвоят функциите на държавата и да принизят висшето образование.
Въпреки техните твърдения че го правят в името на общото благо с цел подобряване на качеството знаем че това твърдение не е вярно тъй като с влизането на новите европейски директиви от 2016г. техните функции като хора които полагат подписа под изготвените отчети ще намалеят и съответно ще намалеят техните приходи.
С тези си действия искат да ограничат възможността на счетоводителите да съставят финансови отчети  и да изземат тези функции от тях само за себе си.
Това действие че доведе до нови приходи за одиторите. В това няма нищо лошо, но
От гледна точка  на работодателите те няма да искат да плащат едновременно на счетоводител и одитор и естествено ще предпочетат този който има документ.
По този начин ще бъде отнето правото на счетоводителите да упражняват своята професия.
Тъй като одиторите няма да могат да обслужват толкова много предприятия ще се наложи да наемат същите тези счетоводители за извършване на същата тази работа само че за много по малко пари отколкото до момента те са получавали за своят труд.
По този начин чрез обсебване на професията на счетоводител те ще придобият приходи за сметка на счетоводителите.
Още по лошото е че това те се опитват да го направят за пореден път и вместо да си свършат работа по европейската директива която цели облекчение те използват момента отново да наложат техните интереси.
Те не желаят да излезат на конкурентният пазар и да покажат наистина ли са толкова добри и толкова разбиращо професията счетоводител и дали техните дипломи имат по голяма стойност  от дипломите които издава държавата.
Не искат не защото не им стиска не искат защото ще трябва да се трудят и предпочитат да постигнат целите си по един напълно нечестен начин без да се съобразяват с интересите на счетоводителите.
Изискването за полагане на изпит не е с цел подобряване на квалификацията а то е инструмент за регулиране на дейността и за предпоставка за корупция.
Доколкото съм запознат ИДЕС няма статут на висше учебно заведение и в това му качество не е компетентен да издава каквито и да било дипломи и сертификати и то претендирайки за по голяма стойност от издаваните дипломи от висшите учебни заведения.
За тези които незнаят следващата стъпка след магистър е доктор. И това е валидно по цял свят

В този смисъл аз лично мога да  ги нарека само с една дума – самозванци ламтящи за пари придобити по подъл начин
#170 | 16.12.2013, 23:40
Публикации: 6 / 1
Привет колеги!
Следя много внимателно темата както тук, така и в другите форуми. Сериозна част от мненията будят меко казано недоумение и пораждат основателни въпроси относно качество и професионализъм.
Но, по темата.
Категорично против всякакви първоначални, периодични и каквито и да е други изпити за упражняване на професията. Изпитите сме ги държали когато е трябвало - в УНСС, в Института за следдипломна квалификация и т.н. И сме се представяли успешно пред Големи Имена в областта на счетоводството, статистиката, финансовият контрол, търговското и трудовото право, ...
Но най-вече сме държали успешно години наред изпитите пред изискванията на данъчно-осигурителния контрол, пред предизвикателствата, отправени ни от нашите клиенти, пред ежегодно променящите се данъчно-осигурителна, пенсионна и какви ли още не материи.
От друга страна - считам, че е крайно време да се сложи известен ред в практикуването на нашата професия. Законите ни са относително добри, но никой не контролира изискванията и не санкционира нарушенията. За това подкрепям, че трябва да се създаде специален регистър, в който всички отговарящи на изискванията за съставители на счетоводни отчети да се регистрират с доказване на съответстващи образование и професионален стаж, както и да получат уникален номер, който да са задължени да полагат при подписване на финансовите отчети. Също така да се задължат примерно в срок до 15 май да подават специални декларации финансовите отчети на кои стопански субекти са съставили и подписали за изтеклата календарна година. Така много лесно с една проста автоматична проверка ще се засекат нарушителите и следва категорично да понесат предвидените санкции. Този регистър, проверките и наложените санкции ще елиминират естествено и в кратки срокове над 90 % нелоялната конкуренция и счетоводните услуги с ниско качество.
Но, за да сме честни пред себе си - следва да си зададем още някои въпроси.
1. Дали е редно един съставител да води счетоводството, да изготвя и подписва финансовите отчети на стопански субекти от най-разностранни икономически сектори /производство, търговия, транспорт, селско стопанство и т.н./ и до колко са качествени услугите му или следва да специализира в два или най-много три икономически сектори?
2. Каква имуществена отговорност носи съставителят на финансови отчети за свои пропуски и грешки пред клиентите си?
3. Със всичките си клиенти ли съставителят на финансови отчети е в трудово-правни или облигационни отношения?
4. Защо нито една застрахователна компания не иска да сключи застраховка професионална отговорност със съставител на финансови отчети и не е ли време тази застраховка да стане задължителен елемент за упражняване на професията?
Интересни въпроси, от които обаче зависи до голяма степен и престижа на нашата професия, и качеството на предлаганите услуги, и респекта пред нашите клиенти, и достоверността на счетоводната информация за вземане на правилни управленски решения, и в крайна сметка - подобряване на общия бизнес климат и качеството на живот на цялото общество.
#171 | 17.12.2013, 09:18
Публикации: 22 / 2
@meto

Колега, предлагате несъвместими неща.
-  На практика искате професията да стане регулирана. За да се изпълни това е необходимо:
1. Ясни критерии за образованието.
2. Законно определен орган, компетентен за признаване на право за упражняване на  регулираната  професия.
3. Ясно разписани правила при които граждани от ЕС или български граждани с образование от чужбина имат достъп до регулираната професия.

В момента нямате нищо от тези предпоставки.

Ясни критерии за образованието може да се постигнат като се регулира самата специалност - "счетоводство" (подобно на специалностите право, медицина, архитектура и т.н.). В този случай няма да имате нужда от "изпити", но  автоматично ще изключите всички които нямат счетоводно образование.

Другият вариант е изискванията за образованието да се поставят от органа, който ще признава правоспособността (подобно на инженерите в инвестиционното проектиране, одитори, финансови инспектори и др.). В този случай органът решава дали да има или няма изпити и никой не може да го ограничи.

Предложението на ИДЕС отговаря на всички изисквания. Ясни критерии за образованието, ясен орган който да признава или не правоспособност, ясни правила за достъп до правоспособност на чужди граждани.

Пак ще се повторя - няма по-лошо нещо от полумерки.Аз съм твърдо за пълно премахване на чл.35 от Зсч. Този член не може да се тълкува еднозначно, не може да се контролира и прилага.
Докато съществува винаги ще има напъни за регистри, лицензи, онези списъци, наши - ваши и т.н. Целта на директивата е "облекчаване". Сега е момента да се лобира за премахване на чл.35.

Ако счетоводната общност не я устройва отпадането на чл.35, трябва да изработи сама рамката по която ще се регулира професията. Не участва ли в този процес, правилата ще се определят от други.
#172 | 17.12.2013, 10:04
Публикации: 68 / 58
"Ако счетоводната общност не я устройва отпадането на чл.35, трябва да изработи сама рамката по която ще се регулира професията. Не участва ли в този процес, правилата ще се определят от други. "

Това е разковничето и това следва да е основният аргумент срещу въпросния проект, който според мен към момента е просто едно "опипва не почвата" от страна на ИДЕС.
#173 | 17.12.2013, 10:44
Публикации: 22 / 2
Тук се твърди, че законът е добър и просто трябва да се спазва.

Ето малко факти за размисъл.

Това са специалностите предлагани от университетите по всички професионални направления към 2010г: - http://unirating.mon.bg/uploads/File/Docs/83Profesionalni%20napravlenia-spisyk.pdf

Дали понятието образование по "специалност от професионално направление Икономика" е равнозначно с понятието "икономическо образование"? 

Ако отговорът е "да" това означава, че завършилите специалност от професионално направление "Администрация и управление” автоматично отпадат от играта. Половината счетоводители които познавам са завършили "стопанско управление", "бизнес администрация" и др. подобни, които са включени в това професионално направление, а не в направление икономика. Те са държали точно толкова изпити по счетоводство (а понякога и повече), колкото колегите им от специалностите от вида "икономика на ....", които са в правилното направление. 
Да не говорим, че самата специалност "счетоводство" на запад се учи в направление "администрация и управление", а не в направление "икономика". Обяснете на  Big4 и на големите чужди фирми, че трябва да си уволнят съставителите на ГФО с чужди дипломи, защото нямат "счетоводно-икономическо" образование, а само "счетоводно" и не отговарят на изискванията на закона.

Ако отговорът е "не, не е равнозначно", тогава какво по дяволите се крие зад термините "икономическо образование" и "счетоводно-икономическо образование" и как закона може да се контролира и прилага.

#174 | 17.12.2013, 11:39
Публикации: 68 / 58
Съгласен съм, че критериите на чл.35 следва да се прецизират, ако трябва да се завишат, но за мен от въпросния проект лъхат корупционни намерения, намерения за непазарно преразпределение на пазара - по административен начин, намерения за капсулиране на професията.
#175 | 17.12.2013, 11:59
Публикации: 42 / 3
Напълно съм съгласно с delphine, да има изпит за счетоводители успоредно с наложен такъв за юристи, нотариуси, лекари, съдия изпълнители и тем подобни.
#176 | 17.12.2013, 12:32
Публикации: 84 / 6
Здравейте. Ще си позволя и аз да се включа в тази тема. Разбирам, негодуванието на колегите към предложените изпити, защото според мен приемате темата много лично и се обиждате именно на лична основа. Смея обаче да изразя мнение, че разглеждате нещата само от вашата гледна точка, а именно на знаещи и можещи счетоводители. За съжаление на мен лично ми е писнало да оправям каши на разни псевдосчетоводители, които УБЕДЕНА съм, ако бъдат подложени на подобен изпит няма да получат правосподобност дори да чакат по опашки в НАП. Отдавна смятам, че трябва да има организация на счетоводителите, както има на инженерите, архитектите и т.н., която да защитава интересите на всички страни участващи в счетоводния процес:
- от една страна да няма вариант, в който да решиш да смениш счетоводителя си и смененият да не ти даде нито един счетоводен документ (в това число оборотни ведомости, декларации, справки по сметки, ведомости и т.н., т.е. всичко различно от фактури) за всички предходни години (имах 4 такива случая само през 2013-та година за период и от 3 - 4 години назад), въпреки, че всички счетоводни хонорари са изплатени, тъй като ще рискуваш да изгубиш лиценза си и съответно да нямаш право д аупражняваш дейност.
- от друга страна ще се постави някакъв минимум за цена на счетоводната услуга и няма да се спекулира с цени от порядъка на 15,00лв. на месец (което за един пенсиониран счетоводител е прилична добавка към пенсията, ако води примерно 10 такива фирми.. - говоря отново от личен опит, сблъсквала съм се с това!)
- ще се поставят минимални изисквания за знанията, които трябва да има един счетоводител, за да се нарича такъв - всички вие сте наясно колко некомпетентни, незнаещи и мързеливи хора водят счетоводство (и не правя извода си от това, че счетоводители искат консултация от други счетоводители по повод казуси, както във вашия форум, а от фирми, каквито убедена съм се появявали и при вас - с объркани всички сметки, грешни начисления, грешни осигурителни прагове, грешно подавани декларации, изчсилявани данъци и т.н.)
Аз не се обиждам от това да бъда изпитана, според мен, който си знае ще знае и на изпита. Но това е лично мое мнение разбира се!
#177 | 17.12.2013, 12:49
Публикации: 214 / 40
Krisito, аз ще си позволя да опонирам на вашата теза

не смятам, че е нужна сертифицираща организация с платени изпити и обучения, която ще се справи с цитираните от вас проблеми

относно невръщането на документите, всеки би могъл да съди въпросния счетоводител  - достатъчно е да се запознае с хипотезата на "длъжностното присвояване"
ако не знае как да пази интересите си по законов ред, никаква допълнителна организация не би могла да му помогне

относно минималните цени - никой никога няма да гарантира такива в нашата професия; смятам, че е въпрос на лична хигиена да не се поема клиент, който е сметнал, че 15 или 30 лв са достатъчни за професионална месечна услуга от подобно естество като нашето

относно предходно объркано счетоводство - също една такава организация не би помогнала с нищо, пък и крайно време е и собствениците/мениджъри на фирми да проявяват по-голям текущ интерес към делата си, а не да изпищяват постфактум, че години наред са били лъгани - ако единствено си трупват документите и заявяват "оправяй там нещата с данъците, и гледай да не внасям", си заслужават всичко, което са получили от недобросъвестни колеги

който иска и знае как да пази интересите си, предпочита да има писмен договор с лицето, отговорно за счетоводството му..... дайте сега пък да направим отделни закони и лицензи, които да им ги охраняват, само защото не знаят да ползват вече съществуващи механизми
#178 | 18.12.2013, 09:38
Публикации: 186 / 38
Ще се съглася да полагам изпит за лицензирането ми като счетоводител само тогава, когато управителят на фирмата, на която ще водя счетоводството, е положил поне няколко изпита по мениджмънт, финансово управление на паричните потоци,  търговско  и трудово право,  и той като мене ежегодно полага усилия да си повишава квалифакацията като плаща скъпи и прескъпи семинари. Иначе казано - каквито бизнесмените - такива и счетоводителите.
А одиторите, дето останаха без големите си печалби - е ми и за тях е криза, не само за нас. Тъкмо да им остане време да поогледат какви творения излизат от счетоводните къщи с тяхното име .
#179 | 18.12.2013, 10:28
Публикации: 18 / 2
                  Във връзка с коментарите по темата моето предложение е следното:
            -   Да се създаде   съюз или камара на счетоводителите в България .
-   да не се променят  изискванията за съставител на ГФО , а да се контролира тяхното спазване .
/ Като контролиращ орган предлагам представители на Министерство  на финансите и камарата /съюза/ на счетоводителите .Според мен този контрол може да бъде проведен при представяне на отчетите за  публикуване в Търговския регистър/
-   да се създаде  регистър на счетоводителите на база на образователен ценз и професионален опит ,като на всеки регистриран счетоводител бъде издаден печат с номер ,който да поставят върху годишните отчети
-   да се въведе годишна такса за членство
-   да се провеждат ежегодни /ако е необходимо и по често /курсове за обучение на счетоводителите ,свързани с промените в данъчното и осигурително законодателство и новостите   и промените  в счетоводството. 
  Твърдо съм против въвеждането на каквито и да било изпити,защото според мен тяхното успешно вземане е почти сведено до минимум/т.к. при успешното им полагане аз ще стана потенциален техен конкурент и ще доведа до преразпределение на пазара/ .
   В условията на постоянно намаляване на броя на работещите фирми в България мисля ,че пазарът е този ,който  ще отсее качествените от некачествените кадри.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група