Анкета

Необходимо ли е лицензирането на счетоводителите, чрез входящ изпит и изискване за поддържане на квалификацията чрез периодични изпити?

Да
240 (20.1%)
Не
954 (79.9%)
Общ брой гласове: 1183

Анкета: Лицензиране на счетоводителите чрез изпити отново на дневен ред

20.12.2013, 16:55 275318 252

#220 | 20.12.2013, 16:55
Публикации: 1 / 0
Ако оставите на страна корупираната българска система, всякакви странични професии и прочие... имаме нужда от една селекция на това обширно понятие "счетоводител". Защото куцо и сакато се нарича така, независимо дали изобщо за влизали в каквато и да било икономическа специалност или са завършили "Икономика на нещо си" в УНСС, или леля им Мария е дала основни практически насоки... Редно да има стандарт за теоретични и практически умения в тази специалност. Най-малкото да се определи има ли лицето логическо мислене и запознато ли е с основната нормативна база... Защото, ако все пак някой колега счита себе си за добре запознат специалист, той редовно попада архиви, водени чрез т.нар. "лошо счетоводство".
#221 | 20.12.2013, 18:54
Публикации: 4367 / 719
lookf, две бележки:

>>"Доказателство за правоспособност са публикувани ГФО в търговския регистър подписани в качеството на съставител  за една или повече от следните години: 2014, 2013, 2012, 2011, 2010."
Има дейности и отчети, които не се публикуват в ТР.

>>"В МОН си има регистър"
Тоя регистър мен не ме намира, както и всички завършили преди 2012.

Но по принцип може да се измисли нещо смислено.
#222 | 20.12.2013, 19:37
Публикации: 4 / 4

Няма нужда от отделен регистър. В МОН си има регистър - http://www2.mon.bg/adminrhe2/, където всеки може да провери дали дадено лице наистина има степен по счетоводство или не. ТР също е публичен и също може да се провери дали дадено лице има подписани и публикувани отчети за дадените години.

По този начин се избягва всякакъв субективизъм.

От тук нататък дали самата специалност да е регулирана (с единни държавни изисквания за учебния план) или не е въпрос на друга дискусия.


За протокола - линкът като се последва, дава "грешка".
#223 | 20.12.2013, 19:51
Публикации: 22 / 2
lookf, две бележки:

>>"Доказателство за правоспособност са публикувани ГФО в търговския регистър подписани в качеството на съставител  за една или повече от следните години: 2014, 2013, 2012, 2011, 2010."
Има дейности и отчети, които не се публикуват в ТР.

>>"В МОН си има регистър"
Тоя регистър мен не ме намира, както и всички завършили преди 2012.

Но по принцип може да се измисли нещо смислено.


Това е на прима виста. Естествено, ако се стигне до там нищо не пречи в същия регистър да се довпишат и тези от предните випуски. За отчетите също може да се измисли нещо. Идеята е да няма човешка намеса в решението за това кой трябва и кой не да бъде вписан в регистъра

Ето правилния линк. Извинявам се за грешката - http://www2.mon.bg/adminrhe2/
#224 | 20.12.2013, 21:08
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Прав(а) сте, че трябва така да бъдат направени нещата, че да "няма субективизъм и човешка намеса в решението за това кой трябва и кой не да бъде вписан в Регистъра".

И разбира се, че не е трудно да се направи Регистър, като софтуер. Също така и чл. 35 може да се прецизира съвсем ясно. И добри процедури могат да се направят, така че да е лесно за всички - съставителите на ГФО, НАП, ТР, бизнеса... Всичко това е въпрос на воля. Ако има - ще се направи, ако не - няма.

Обаче съвсем категорично съм против да се прави нов ЗСч, чрез който ще ме задължат да губя време и пари за изпити и курсове, които да ме подготвят, като ученичка за подобни измислени изпити. И най-важното - от това не вярвам счетоводната ми практика да стане по-добра и по-полезна за клиентите ... или за НАП дори.
#225 | 20.12.2013, 23:06
Публикации: 36 / 6
Ей тва ще стане ако трябва да се лицензираме пред одиторите  (деканите)
след като го прочетете погледнете горе в ляво   :)   - рецензията :)
http://m.sibir.bg/uploads_bg/img/0084312/img_84312_461838_r.jpg
#226 | 20.12.2013, 23:28
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
slavitb,

В този форум не се толерира разводняването и оспамването на темите. Ако Ви харесва такова поведение, знаете има друг форум, в който добре се справят с това.

В последствие евентуално ще изтрия коментара Ви, като Ви моля любезно да не продължавате в този дух.

Моля, уважавайте другите участници във форума, като при публикуване се съобразявате с Правилата на форума: http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3


Предупреждавам, че ще трия всеки коментар, който разводнява темата и е в разрез с правилата на форума и добрия тон.
#227 | 21.12.2013, 11:14
Публикации: 36 / 6
Опитвах се да разведря обстановката :)
Иначе мисля че от изказванията ми си личи че съм сериозен и не се занимавам със спамове.
Така ли е.
С кое точно не уважавам участниците.
С това че имам конкретно мнение по въпроса и на някой от участниците може да не му харесва това мнение.
Нито съм обидил нито съм нагрубил някой.
Ако някой не е съгласен с моето мнение точно тук е мястото да го оспори така като аз оспорвам опитите на Одиторите да приватизират професията счетоводител
Уважавам всички във този форум.
#228 | 21.12.2013, 11:53
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Втори път Ви правя забележка - не разводнявайте темата и пишете по същество.

Обстановките ги разведрявайте и разводнявайте в Говорилня или в Свободна зона. В темите не е мястото. Лични обяснения за правилата тук не правя.

Правилата на форума са написани много ясно и конкретно, затова разяснения по тях не смятам, че са нужни. За последен път Ви призовам да ги прочетете внимателно и да ги спазвате, ако смятате да участвате във форума на КиК Инфо.
#229 | 21.12.2013, 13:31
Публикации: 2 / 5
Искането от страна на одиторите за лицензиране на счетоводителите май е начин за пренасочване на парични потоци към техните редици.В частност много счетоводители са по-добри от одитори, макар да не са си купили званието ДЕС.А всеки уважаващ себе си счетоводител полага сили за да е в крак с измененията в професията, данъчните закони та дори и в някои специфични закони, които не касаят пряко счетоводната професия.Умря времето когато един счетоводител беше само регистратор на дебит и кредит.
#230 | 27.12.2013, 09:45
Публикации: 1 / 0
Виждам, че колегите се обединяват около идеята, че не са необходими изпити! Питам коя професия от цитираните по-горе лекар и юрист можеш да започнеш да практикуваш след завършен 3 месечен курс. Толкова се е нароило с такива некадърни кадри, че не знам какво може да спаси счетоводната професия???? Като включим в сметката и продажните нападжии и съдии картинката се оформя намери си евтино счети, като ти дойдат на проверка дай някой лев на който трябва и си ок. Аз съм за БЕЗПЛАТЕН лиценз, който обаче се дава след доста строг изпит. Тогава хем ще се избегне сделката с прасето, хем и доста ще се освободи пазара.
#231 | 27.12.2013, 15:03
Публикации: 260 / 61
Гилдията на счетоводителите далеч не е ниско образована и неопитна, та видители да се налага спешно да бъде препитвана и срещу заплащане да бъде пращана на курсове и вкарвана в регистри. Имам и ценз и опит, но продължавам да трупам и от двете защото си обичам професията, държа на името си, и желая клиенти, конкуренти, персонал и т.н. да го свързват с лоялност, знания, опит и добре свършена счетоводна работа. Когато е трябвало и пред когото е трябвало съм държала изпити:
1.   Теория на счетоводството;
2.   Финансово счетоводство част I;
3.   Финансово счетоводство част II;
4.   Стандартизация на счетоводството;
5.   Счетоводство на малки и средни предприятя;
6.   Счетоводство на застрахователни и осигурителни организации;
7.   Банково и бюджетно счетоводство;
8.   Данъчен и осигурителен контрол;
9.   Управленско счетоводство;
10.   Счетоводен анализ;
11.   Финансов контрол и одиторски стандарти;
12.   Финансови отчети – изготвяне и анализ;
13.   Съдебно – счетоводни експертизи;
14.   Счетоводен мениджмънт на риска;
15.   Софтуерни продукти във финансово-счетоводната система.
16.   Основи на правото;
17.   Търговско право;
18.   Данъчно и осигурително право.
И още много икономически дисциплини + защита на курсови и дипломни работи.
Да, няма практикуващи лекари или юристи "след завършен 3 месечен курс", мисля че и времето на счетоводители с подобен ценз безвъзвратно отмина.  Издържали успешно държавен изпит в съответния ВУЗ, лекари, юристи и т.н. не вземат "БЕЗПЛАТЕН лиценз, който обаче се дава след доста строг изпит". Тези специалисти имат нужната квалификация и могат да започнат да практикуват от най-ниското стъпало, при желание, труд, знания и умения могат да градят кариера, да трупат опит, да повишават квалификацията си.
Лично аз нямам самочувстие на всичко можещ и знаещ счетоводител, но когато в ежедневната си работа се сблъскам за първи път с даден казус, изчитам всички нормативни актове и всевъзможна литература по въпроса, консултирам се с колеги, и търся контакт и мнение от счетоводители работещи точно с подобен казус. Това за мен е изпит, след чието успешното полагане се чувствам удовлетворена от свършената работа. Не са ми нужни нито регистри нито препитвания, не ми пречи " евтиното счети със или без 3 месечен курс" то не може да ми е конкурент. Към колегите споделили опит и знания, изпитвам Благодарност, признателност и възхита и се надявам един ден да им отвърна със същото. Унизително е с изпити и регистри да се принизява счетоводния труд. Да си счетоводител е професия не по малко достойна за уважение от която и да е друга. Принизяването на образованието и професионалния опит на счетоводителя е меко казано унизително.
#232 | 29.12.2013, 16:06
Публикации: 56 / 4
Аз също се присъединявам към идеята, че такива изпити не са необходими в така действаща действителност в България.
За сравнение, колегите цитират основно лекарите и адвокатите, аз бих добавила и автосервизите! Споделям и личния си опит - наскоро, след ремонт, колата ми изпуши (буквално) на пътя. И ... естествено автосервиза не е виновен!? Ако счетоводството на някоя фирма "изпуши" - я да изтървем срок, или допуснем техническа грешка - тогава - глоби и глобички.
Може, би когато всички професии започнат да държат такива квалифакационни изпити, и естествено корупция не съществува - тогава съм съгласна и за счетоводителите.
 
#233 | 01.01.2014, 22:04
Публикации: 1 / 0
не няма нужда
#234 | 02.01.2014, 09:18
Публикации: 1 / 0
"И ще имаме скъпи курсове, скъпи лекции, скъпи учебници, скъпи изпити, годишни такси за изпити, годишни задължителни и платени обучения. А оправданието ще е, че годишните финансови отчети не били достатъчно качествени. Европа тръгнала да улеснява бизнеса, отчетите и счетоводители, а нашите одитори ще ни закопаят с изпити и такси и то в период на криза!"
Напълно съм съгласна с Anila. Само бих добавила цената на квалификацията за счетоводители се покачва, а цената на счетов. услуга намалява непрекъснато.
#235 | 02.01.2014, 12:36
Публикации: 2 / 0
Пълни глупости Отново някой греда да се нагласи ако не издържиш изпита какво става излизаш некадърен.Пълна тъпотия вместо да се облекчават нещата стават още по сложни
#236 | 02.01.2014, 14:01
Публикации: 2 / 0
Смятам, че никой не отива при лекар без да се е поинтересувал от странични мнения, същото важи и за адвокатите - събираш мнения и тогава, така че пазара сам ще отсее можещите и неможещите счетоводители и не е необходимо някой /неизвестно колко компетентен/ да дава оценки за това на база на теория.
#237 | 03.01.2014, 00:38
Публикации: 2 / 1
И аз клоня към това , че ИДЕС си търси нов начин за събиране на пари ....
#238 | 03.01.2014, 00:41
Публикации: 2 / 1
ФУНКЦИЯТА НА ОДИТА И ФУНКЦИЯТА НА СЧЕТОВОДНАТА ОТЧЕТНОСТ СА ОТДЕЛЕНИ ПРИНЦИПНО И СЪС ЗАКОНОВИ РЕГУЛАЦИИ, ЗАЩО НЯМА ВСЕ ОЩЕ ПРОФЕСИОНАЛНА КАМАРА НА СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ, КАКТО ИМА ТАКАВА НА ОДИТОРИТЕ. ПАК ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ, ЧЕ ТОВА СА ДВЕ ФИНАНСОВО-СЧЕТОВОДНИ ПРОФЕСИИ С РАЗЛИЧНИ ЗАДАЧИ, ЗАЩО ИДЕС ТРЯБВА ДА НАЛАГА РЕГУЛАЦИИ НА СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ?
#239 | 03.01.2014, 03:17
Публикации: 1 / 2
 В Холандия има два вида счетоводители. И двата вида имат свои професионални организации, които ги регулират. Образованието е задължително и за двата вида счетоводители. То продължава средно седем години, след което за да започнат да практикуват своята професия като счетоводители трябва да положат изпит.

Счетоводителите в Германия са задължени да се регистрират в Камарата на счетоводителите, която е държавна. Ограниченията за навлизане в професията са следните:
-кандидатите трябва да притежават магистърска степен по икономика, право или инженерно образование;
-трябва да докажат тригодишен стаж в сферата на счетоводството.
За да могат да практикуват своята професия счетоводителите в Германия трябва задължително да застраховат своята дейност.

Във Франция счетоводителите и одиторите са две напълно различни професии, които са регулирани от правителството. Френският закон забранява счетоводител и одитор да работят за един и същ клиент. Одиторите се под контрола на Министерството на правосъдието, а счетоводителите са под контрола на Министерството на икономиката и финансите. И двете професионални организации са членове на Европейската федерация на счетоводителите. За да бъдеш член на една от двете професионални организации, се изисква диплома за завършено висше образование. Застраховането на работата на счетоводителите във Франция е задължително.

Като цяло нивото на регулация на счетоводителите в Холандия, Германия и във Франция е средно в сравнение с останалите европейски страни.

В България има регулация само за дипломираните експерт счетоводители (одитори)  които задължително членуват в Института за дипломирани експерт-счетоводители (ИДЕС). За счетоводителите които са съставители на ГФО има единствено пожелателна регулация (изисквания)  съгласно Закона за счетоводството.Но тези изисквания никой не ги контролира. Често е правен аналога с докторите и адвокатите, но досега не съм видял някои със средно професионално по дървообработване или по обществено хранене и по-ниско образование да практикува като лекар или адвокат.
За съжаление в нашите среди това е масова практика специалисти със средно професионално по дървообработване или по обществено хранене и по-ниско образование, без един ден практика като счетоводители, да практикуват счетоводство и да съставят ГФО необезпокоявани от никой . Именно за това трябва да лецензионен режим в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството. 
Ето защо гилдията на счетоводителите трябва да лицензионен (регистрационен) режим от държавата само по документи отговарящи на изискванията на Закона за счетоводството. 
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група