Задължителна регистрация по ЗДДС за физически лица

27.01.2014, 10:01 4761 2

27.01.2014, 10:01
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Имам следния въпрос относно регистрацията на физически лица по ЗДДС: ФЛ е собственик на апартамент в България, който отдава на чуждестранни лица. Самото отдаване се извършва чрез чужда фирма, която намира наемателите, извършва разплащанията (наемателите плащат на нея, а тя превежда парите на собственика), за което си удържа и комисиона като % от сумите. Наемателите обикновено са физически лица, но вероятно в бъдеще ще има и наематели - фирми.

Следва ли собственика да се регистрира по ЗДДС (приходите са под прага от 50 000 лв.)?

Благодаря!
#1 | 27.01.2014, 11:33
Публикации: 6403 / 1130
Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея както и всяко лице, което инцидентно извършва възмездна вътреобщностна доставка на ново превозно средство.
Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.

В този смисъл, отдаването на имот под наем е дейност, осъществявана редовно и изискваща регистрация по общия ред на ЗДДС. Регистрацията по закона е задължителна за лицата, имащи облагаем оборот над 50 000 лв. за последните 12 последователни месеца. Всички данъчно задължени лица имат правото и на доброволна регистрация за ДДС цели.
#2 | 27.01.2014, 13:55
Публикации: 1884 / 384
bobbyn,   :wave:
Независимо, че фирма обслужва наемането на жилището, то дохода от наем си е ваш и до 50 хил.лв. 12 месеца назад, нямате задължение за регистрация по ДДС.
Много важен момент е и дали може да се докаже, че физическото лице ползва жилището за живеене и не е търговец. Говоря за освободена сделка по смисъла на закона -  Освободена доставка е и отдаването под наем на сграда или на част от нея за жилище на физическо лице, което не е търговец.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група