Права по граждански договор

19.10.2012, 11:18 27078 7

19.10.2012, 11:18
Публикации: 3 / 0
Здравейте, имам няколко въпроса относно граждански договор. Аз съм редовен докторант и получавам стипендия. Университетът ме осигурява здаравно. Започвам работа на граждански договор за 40 часа месечно на заплата от около 400-500 лв. Там разбрах, че ще ме осигуряват, но искам да попитам води ли ми се за трудов стаж и трябва ли догодина да подавам декларация за доходите? Имам ли право на отпуски и болнични по граждански договор и ако да, то на колко дена през годината? интересно ми е да зная как се изчислява трудов стаж върху 40 часа месечно? Благодаря Ви предварително.
#1 | 19.10.2012, 11:22
Публикации: 9 / 1
Граждански договор
В много случаи, при трудово-правни отношения, работодател и изпълнител избират да регламентират отношенията си с граждански договор, вместо с постоянен трудов договор, поради предимствата му в няколко важни аспекта. В най-общи линии, работодателят е облагодетелстван от това, че заплаща за свършена работа, вместо за престои, а за служителя удобството е, че не се ангажира дългосрочно и може да изпълнява различни поръчки при различни работодатели, няма фиксирано работно време и фиксирано работно място.



Основни характеристики на Гражданския договор
Гражданският договор (ГД) служи за регламентиране на трудово-правни взаимоотношения в случаи на непълна трудова заетост.
ГД дава права за здравно и социално осигуряване.
ГД се признава за осигурителен стаж, но не и за трудов стаж.
Продължителността на договора може да бъде произволна, съобразно желанието на двете страни.
ГД не дава права за ползване на болничен или платен отпуск от служителя за сметка на работодателя.
Данъчното облагане по ГД се регламентира със Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
Правата и задълженията на страните в ГД се уреждат Закона за задълженията и договорите и Търговския закон и не се влияят от разпоредбите в Кодекса на труда.
Задължителни реквизити на Гражданския договор
Гражданският договор трябва да описва вида на услугата, за която се сключва
Размер на заплащането и срок за заплащане
Срок за изпълнение на услугата
Права и задължения на изпълнителя
Права и задължения на възложителя
Видове граждански договори
Възможните видове граждански договори са регламентирани в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) и Търговския закон (ТЗ). Според тези два закона, възможните видове ГД са следните:

Договор за изработка
Договор за поръчка
Комисионен договор
Договор с търговски управител
Договор с търговски пълномощник
Недостатъци на Гражданския договор
Периода на ГД не се счита за трудов стаж
В случай, че изпълнителя по ГД има сключен едновременно и Трудов договор с друг работодател, това дава предпоставки за нарушения на Кодекса на труда, напр. превишаване на допустимото работно време, неспазване на изискванията за почивка, което води до рискове за възложителя.
#2 | 19.10.2012, 11:28
Публикации: 3 / 0
Благодаря Ви. А мога ли да си платя със стара дата осигуровки за трудов стаж след като съм била в неплатен отпуск на трудов договор? Към коя институция да се обърна?
#3 | 19.10.2012, 11:30
Публикации: 11932 / 2174
Към счетоводителя във фирмата, където сте били на трудов договор ?
#4 | 19.10.2012, 11:35
Публикации: 3 / 0
Предприятието е държавно и внасях само здравни осигуровки, за да ми пазят мястото по време на неплатения отпуск. Не  е ли възможно да платя със стара дата независимо, че съм била в неплатен отпуск?
#5 | 19.10.2012, 11:37
Публикации: 5497 / 371
Предприятието е държавно и внасях само здравни осигуровки, за да ми пазят мястото по време на неплатения отпуск. Не  е ли възможно да платя със стара дата независимо, че съм била в неплатен отпуск?

Не, по време на неплатен, се внася само здравно.
#6 | 10.01.2014, 17:58
Публикации: 1 / 0
на граждански договор съм и съм поръчителка понеже не си плаща дълга към банката и има съдебно решение аз да го плащам.Имат ли право да ми удържат от заплатата когато съм на граждански договор?
#7 | 10.01.2014, 18:14
Публикации: 9299 / 1558
Най-вероятно  - не. За да се правят удръжки - трябва запорно съобщение от ЧСИ. Освен това - по ГД не е заплата, а възнаграждение. Ако не сте бюджетно предприятие, разбира се :) Щото там ГД, равносилни на прикрити трудови,  са много разпространени...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група