Здравейте,
Ясно беше, че единната сметка ще създаде проблеми.
Едно си мислим, че плащаме - друго се покрива.
Има два варианта:
1. За перфектни платци, но не само в настоящето, но и в цялата история на фирмата, за които няма никакви минали лихви, може да се отразява според платежното. При това ако са изпълнени едновлеменно следните условия:
- няма никакви стари задължения
- графикът на плащания съвпада с графика на погасявания на НАП. Това последното е много важно! Ще ви дам пример:
Пускате на 25-то число декл.6 и тя висва за плащане, но падежът за осигуровките е на 25-ти същия месец, а за ДОД - на 25-ти следващия месец. Ако сте превели единно всички суми по Д6, тази за ДДФЛ ще виси като надплатена до следващия 25-ти. В началото на следващия месец сте пуснали декл. по ЗДДС и сте платили на 14-ти. Сумата не е разпределена веднага и ви дърпат от тази с висящия ДОД...
Можете да се борите със системата, но за мен това е уморително и нездраво, мазохистично упражнение.
2. Изхождаме от реалността.
НАП имат единна сметка. Те поръчват музиката, въпреки, че ние плащаме.
Какво правим? - Създаваме си единна сметка за задължения.
На 01.01.2013 съм закрила всички задължения по аналитичности и съм ги обединила в единна сметка. В нея начислявам и данъци, и осигуровки. Когато преведа някаква сума, не бързам да осчетоводявам платежното, а изчаквам да видя разпределението му в справката за плащанията. Показано е с дадена сума какво е покрито. Събирам платените задължения и отделно - платените лихви. Тогава осчетоводявам:
Д-т Задължения към НАП (със сумата, дръпната за покриване на задължения)
Д-т Лихви (със сумата, разпределена за лихви)
аналитична сметка "лихви към държавата"
К-т Разплащателна сметка
На 31.12.2013 ще си извадя разпечатка от справката за задълженията и ще съставя счетоводна справка какви са те към РБ, НОИ и НЗОК, за да ги отразя в Баланса.
Според мен това отразява какво наистина е платено. Всички останали варианти са продукт на богатото ни въображение какво си мислим, че сме платили, защото знаем, че сме го превели. Едно е да го преведеш, друго е да го платиш, трето и четвърто е да го закрият като платено в НАП
Ето тук вече ни дадоха възможност за свободен избор!