Формуляр А 1 координира осигурителните системи на държавите-членки на ЕС

В Договора за създаване на Европейската общност е заложено определението за свободното движение като основно право на лицата, които са трудовоактивни. Осигурителните системи на държавите-членки на Европейския съюз функционират на териториален принцип. Тяхна основна задача е регулирането на събития в сферата на социалната сигурност, възникнали единствено на територията на съответната държава. Движението на работниците мигранти по повод трудова активност обаче, може да доведе до натрупване на задължения по осигурителното законодателство на повече от една държава-членка. Друг вариант е невъзможност за включване на работника в осигурителната система на дадена държава-членка.

За да бъдат разрешени възникналите неблагоприятни ситуации при движение на трудовоактивните лица в рамките на Европейската общност, е необходим наднационален координационен инструмент. Негови главни функции са елиминиране на онези противоречия, възникнали от прилагане на националните осигурителни законодателства в трансгранична ситуация, и определяне на приложимо законодателство.

В ролята на този инструмент влиза формуляр А1, издаван от институцията, която е определена от компетентния орган (министър) на съответната държава–членка. Въз основа на Приложение 4 от Регламент № 987/2009 Националната агенция за приходите е компетентна да определя приложимото законодателство по Дял II от Регламент № 883/2004 и да издава въпросния формуляр. След неговото поискване удостоверение за приложимо законодателство се издава от компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) по реда на Регламент № 987/2009 и Глава дванадесета от Данъчно–осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.
http://kantora.eu/news_56.html
Тук има безплатни системи за самоконтрол на
Система за самоконтрол на обект кафе-аперитив
Система самоконтрол ресторант
Система за самоконтрол и прилагане на добра търговска практика в обект - магазин
Система за самоконтрол на хранителен магазин
http://kantora.eu/vruzki.html#doc3link
 :give_rose: