Ай сиктир вече с тези лицензии и разрешителни ... не ви ли дойде до гуша от тях ?  На някой му идват малко парите и е решил да припечели, като раздава лицензии и квалификации срещу заплащане. 
Здравейте,

Допълнителните резерви мисля, че се формират от неразпределената печалба от минали години. Вижте тази статия :
http://ezines.zakonnik.net/2009/viewzine.php?id=9562

Допълнителни резерви ли имате предвид или допълнителни вноски по чл. 134 ТЗ. И това за сметка на задължения само от единия съдружник изглежда сякаш искате да преместите сметка 499 в сметка 117.


Ще поясня по-подробно - През 2009г. Общото събрание взема решение да увеличи  "Допълнителните резерви" със 75 хил. лв. , не че е имало такива досега , за сметка на задълженията към един от съдружниците.  Това явно са допълнителни парични вноски по чл. 134 от ТЗ. (нямам тези протоколи и затова предполагам че е така , на база на тези които имам сега)

За 2010 , 2011 и 2012г.  има решения на Об.Събр. - на основание чл.134 от ТЗ  собствениците правят допълнителни парични вноски в размер на някаква сума за всеки отделен случай.  Счетоводителя по време оно ги е отчитал по Кт-а на с-ка 499. 

Та , правилно ли са отчетени през 499 и увеличаването на Допълнителните резерви (с-ка 117) за сметка на задълженията на дружеството към един от съдружниците (демек доп. парични вноски) е ли правилно отчетено ?  Може ли това да се третира като отписване на задължение ?   
Колеги моля за помощ по следния казус :
Съдружниците в "Х и L" ООД правят общо събрание, с което решават да формират Допълнителни резерви в размер на 75 хил. лв. , като това ще е за сметка на задължението на дружеството към единия съдружник Х. Това задължение е отразено по кредита на с-ка 499 Други кредитори. По повод решението е взета е сч. операция Дт 499 / Кт 117 - 75 хил. лв. Въпроса ми е , правилен ли е този начин и дали не трябва да се обложи тази сума , като се увеличи ФРез. , защото за дружеството ще се формира приход, защото ще настъпи икономическа изгода под формата на намаляване на пасивите /т. 4.4. от Общите разпоредби на Националните стандарти за финансови отчети на малки и средни предприятия ? Благодаря предварително !