Излиза,че от НОИ са ни подвели. Двете пенсии изобщо не са еднакви.
Бяхме в НОИ днес. От там ни казаха,че щом  до сега е осигурявана на минимална заплата, едва ли ще взима повече от минималната пенсия и за това да не търся тези години, ами да подам молба за социална пенсия.
В тази връзка, ми се иска да знам социалната и минималната пенсия на една стойност ли са? Не успявам да открия информация.
И как може тези пари, които се вижда, че баща ми ги е внасял толкова години (5 г.) да му се водят поне на него като осигурителен доход. Все пак тези суми са внасяни и имаме платежен документ за това.
Здравейте,
Майка ми работи като продавач в семейната фирма на баща ми от 1996г. Имам следния казус с пенсионирането:
-   1. На страницата на НОИ излиза, че тя не е осигурявана от 97г. до2002г. включително.
-   2. Липсва осигурителната книжка на майка ми за целия трудов стаж ( не само във семейната фирма).
-   3.      Липсва заверка в НОИ на подобна книжка;
-   4.      Собственикът има осигурителна книжка, минала всички заверки от инспектор;
-   4.      За една част от сумите  намерих платежните нареждания (близо 3 години – 1997, 1998 и 2001г.), за   преводи към НОИ, от които е видно, че собственикът е плащал за още едно лице т.е осигурителните вноски са за 2 човека. За  1997г. и 1998г. знам, че самоосигуряващите се лица не се задължаваха да се осигуряват върху 2 минимални заплати).
-   6.      Няма ведомости за въпросния период ( 1997г. - 2002г.).;
Въпросът ми е, какви са стъпките да покажем осигурителен стаж за пенсия. Родителите ми са сигурни, че осигуровките са плащани, но са сменили 4 счетоводителя във времето, 3 от които покойници и явно не всички са знаели какво да правят.
Ако не се признае този стаж поради липса на документи, тази втора вноска ( в платежното пише 32% за 2 човека и вноската е върху 2 минимални заплати-97г. и 98г.) може ли поне да се води като осигурителен доход за баща ми т.к тази сума седи някъде по сметката на НОИ,а в осигурителната книжка на баща ми е записана само едната вноска т.е една минимална заплата.
Малко дълго стана, но невежеството ми по темата също е голямо.
Благодаря.