Много благодаря на всички за отговорите! Сега ми е доста по-ясно.
Да, звучи много обтекаемо всичко, което прочетох.
Не съм счетоводител както се вижда, а все пак не става дума за малко пари (поне за моята фирма не са малко  :smile1:). Всякакви мнения ще са от полза, включително и платени консултации как да стане така, че да си вземем данъчния кредит.
Да, прочетох го, но ми се струва доста обтекаемо. От това, което разбрах, имаме право, но реших да питам за повече сигурност.
Здравейте!
По наши груби сметки след няколко месеца ще трябва да се регистрираме по ДДС и се опитваме да сметнем за кое ще ползваме данъчен кредит за периода преди регистрацията. Имаме нает офис, за който получаваме фактура за наема + режийните от фирмата-собственик всеки месец, както и договор за наем.
Въпросът ми е ще може ли да си вземем данъчен кредит за платеното ДДС? Става въпрос за срок от последните 12 месеца.


Фирмата ни се занимава с дигитален маркетинг, ако това има значение.
Ясно. А законно ли е управителят да купи колата на негово име и да я прехвърли на фирмата срещу заплащане на реалната цена и в този случай дължи ли се ДДС? (фирмата не е регистрирана по ЗДДС)

Пример: Колата струва 10лв, автокъщата я пише в документите за 2лв и управителят я препродава на фирмата си за 10лв.
Здравейте,
В продължение на доста време вече се опитваме да купим фирмен автомобил, но от автокъщата категорично ни заявиха, че няма как да пишат реалната продажна цена в документите. Казаха ни, че това никой не го правил заради високото ДДС....
Става дума за сума повече от 4 пъти по-ниска от реалната сума на продажбата. Имам следните въпроси:

- При този вариант амортизацията на каква база ще е - пазарна оценка или цената, на която сме я купили по документи?
- Може ли да произлязат някакви проблеми за нас като фирма, че сме купили кола на почти 5 пъти по-ниска стойност от пазарната?
- Имаме ли някакъв вариант да отчетем тази сума като фирмен разход изобщо?


Много благодаря на отзовалите се.