Не се опитвам да обиждам никого!
Аз не съм счетоводител, но аз плащам тези осигуровки! Парите, които изкарвам отиват директно във фирмената сметка и правят оборота на ЕООД-то / разбирай плащане по фактура в банката/.
Осигуровки, плащам от личната си банкова сметка, като СОЛ!
За да стигнат парите от фирмената в личната ми банкова сметка, аз трябва да платя, 10% данък и 5% дивидент.  При 4 счетоводителя ходих и ги питам, мога ли да си начисля заплата за личен труд? И отговора на всички беше, недей , че материята е хлъзгава и най-добре ДУК. На въпрос, ДУК не е ли само за управленска дейност, отговор : "плати си, пък работи каквото си искаш"!? С ДУК, мога ли, при положение че съм сам във фирмата да работя друго?
    „Корен на думата. Сродни думи“ - 3 клас   -  сигУрност

Да видях го! Но какво да направя във форум писан от третокласник? Във всеки нормален форум има редакция в тоя Ц. Писах на коляно от телвфона и с клсвиатура на майкрософт с бутони за подсещане и един господ знае защо там има думички, които не съществуват в Бг език!
Аз за пръв път чувам за 10 % данък върху осигуровките.

Когато плащаш лични осигуровки на СОЛ през фирмената сметка, признават ли се за разход? Не
След това когато тия пари се включат в годишното приключване включват ли се като приход? Да
Плащаш ли данък печалба вурху тях пари, независимо че си ги дал на държавата? Да
Е как не плащаш данък 10%?
Когато си ги плащаш от личната сметка, ти си си платил някъде данък!
Прочетох цялата тема и всички коментари.
Едно нещо не ми стана ясно!
Да преположим че става за ЕООД, с управител полагащ личен труд в него!
При МОД 933 и суми за труд 933.
1.Вариант
Осигоровките са плащат от дружеството. 933(сума за ЛТ)-292.03 (ЛО) - 64.01 (10%)=576.96 сума за получаване. Разход за дружеството 933лв.

2.Вариант
Осигоровките са плащат от личната сметка на собственика. 933(сума за ЛТ)-292.03 (ЛО) - 64.01 (10%)= 868,99 сума за получаване. Разход за дружеството 933лв.

3.Вариант.
Без полачане на лично н труд. От сметка на фирмата 292.03 лв. и след приключване още 10% данък.Тъй като осигуровките не се признават за разход и евентуално още 5% данък разпределение.

4.Вариант
Без личен труд. Собственика си плаща осигуровки от личната сметка сумата от 292.03, която също е с 10% независимо от къде идват.

Въпроса е след като осигуровките не се признават за разход на фирмата, кой плаща 10% данък в първите два варинта върху осигуровките. Щом цялата сума се признава за разход на фирмата и се подваждат осигуровките от облагаемата сума, тези осигоровки са си признати?