Здравейте, моля, за коментар относно спонсорството..Става дума за ЮЛНЦ рег в обществена полза, организира събитие във връзка с дейността си , като за целта получава суми от спонсори. За тези суми има издадени фактури с текст "Спонсорство" и "финансова помощ за реализиране дейността"  С някои спонсори има подписани и договори в които ЮЛНЦ се задължава да осигури поставяне на рекламен банер в залата на събитието, да включи логото на спонсора във всички материали съпътстващи събитието. С други няма договори, само фактура. ЮЛНЦ няма платени разходи за банери. Ако ЮЛНЦ получи 1000 лв спонсорство, а не похарчи нищо за реклама как би се третирала тази сума данчъно и счетоводно, като приход от стопанска дейност или дарение. Как може в този случай да се прецени има ли еквивалентност на полученото спонсорство и насрещната услуга? Текста във фактурата "финансова помощ за дейността" може ли да се тълкува като дарение?  Бих платила консултация на тази тема на компетентна личност в тези дейност. :-)
Здравейте, моля за съвет как да попълня трудовата книжка на служител, който е работил няколко месеца на пълен 8 часов работен ден и след това минава на 4 часов такъв до напускането си.  Предполагам,  8 часовия период си е ясен, но когато е минал на 4 часа, добавям часовете  в графата и  изчислявам целия трудов стаж както обикновено, но за осигурителния на отделно  ще добавя с думи периода в който осигурителния стаж е бил равен и периода  в който не е бил равен . Примерно : За периода от 01.01.2016-30.09.2017 осигурителния стаж Е равен на зачетения трудов, а за периода 01.10.2017-01.03.2018 осигурителния стаж НЕ е равен на зачетения трудов.   Така ли е?
Не е разписана с електр. подпис . Пише само името на декларатора- представител на спедиторската фирма.
Здравейте,
От месец два ни пращат по е-мейл  митническа декларация за внесени от фирмата ни стоки. Митническата декларация си има номер, но няма подпис и печат на митническото учреждение, както беше преди. Ще бъде ли признат платения ДДС по такава митническа декларация?
Фондация в обществена полза е 100 5 собственик на капитала на ЕООД. Наето беше помещение на името на фондацията, но в последствие договора за наем се прехвърли на това  ЕООД, но партидите за плащане на ток, отопление и вода останаха на името на фондацията.  За времето от началото на годината до днес тези разходи за префактурирани без стотинка разлика от фондацията на ЕООД-то.  Моля, за вашето мнение дали това би могло да се смята за стопанска дейност. Моето мнение за сега е не, защото това са  просто разходи за възстановаване, и не са извършени с цел печалба. При това те са само докато партидите  бъдат прехвърлени на наемателя. Права ли съм в разсъждението си?
По- добре е да осчетоводите плащането на наема в следващото тримесечие, все едно не сте плащали наем и не сте удържали данък през тримесечието за което не сте подали декларация по чл. 55