Темата е интересна, но не получи категоричен отговор. За месеца, в който работодателят изплаща обезщетение по 222.1 от КТ се дължи ДОО, но не и здравни вноски. Следва обикновено период на регистрация в Бюрото по труда и обезщетения от НОИ за безработно лице-вече със здравни осигуровки. В такава ситуация ОНЗИ месец свети в регистъра на лицето като здравно неосигурено.  Декларация 7 е много ангажираща и не е ясно как се подава такава с обратно съдържание - т.е. че лицето прекратява да внася само вноски.  Ако лицето внесе здравни осигуровки за 1 месец, те без декларация 1 нямат ефект. Вероятно трябва лицето само да внесе ЗО и само да подаде Д1  за един месец, за да получи отметка "здравно осигурено".
Колеги, макар в момента да сме заети с подаване на ГДД и подготовка на ГФО :), темата е важна! Според мен в гилдията и специално сред съставителите на ГФО има няколко групи. 1. Счетоводните предприятия 2. Щатни главни счетоводители 3. Колеги на свободна практика.  Може да има и друга група, вие ще кажете.
По отношение на 1 и 2 група регулацията и контрола на правоспособността е силен и ефикасен, защото става дума за пари и отговорности.
По-сложен е въпросът с 3 група. Особено когато колегите от нея не участват в първите две групи!
Според мен е хубаво да има регистър, като е достатъчно да се приложат дипломи и документи за трудов стаж. Аз например имам 2 дипломи- за бакалавър и магистър и съм съставител на ГДД, а в последствие и на ГФО, от 24 години. На изпити по данъчно право се явявам почти всеки ден, а със сигурност в края на всяка година...когато  променят законите :)  А иначе вземането на СЕРИОЗЕН изпит по данъчно право у нас е трудно, дори за преподавателите по право, като се има предвид бъркотията в нашето законодателство!