Проект на ПМС  за определяне размер на минималната работна заплата за 2020 г.

Предлаганият размер на минималната работна заплата от 610 лв. от 1 януари 2020 г. е съобразен с обективната икономическа и социална реалност, включваща устойчивата положителна динамика на брутния вътрешен продукт, ръст на средната работна заплата и компенсация на наетите лица през 2020 г., индекса на потребителските цени и други икономически показатели. За 2020 г. се предвижда увеличение на средствата за заплати и възнаграждения на заетите в бюджетния сектор по трудови и служебни правоотношения с 10%, и запазване устойчивостта в съотношението минимална работна заплата към средната работна заплата .

 

Увеличението на минималната работна заплата с 8,9%, от 560 лв. на 610 лв., ще стимулира активността на пазара на работната сила, ще допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите лица и ще намали неравенството в доходите и бедността, ще се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението.

 

Правно основание за приемане на Постановлението за определяне на минималната работна заплата за страната е чл. 244, т. 1 от Кодекса на труда.

 



Дата на откриване: 31.10.2019 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 30.11.2019 г.