Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на  Устройствен правилник на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“

С проекта на Постановление се предлага приемането на нов Устройствен правилник на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Основната цел е осигуряване на по-добра ефективност при осъществяване на контролната дейност на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и оптимизиране на работните процеси. Предвижда се прецизиране на функциите на дирекциите, подобряване на координацията между отделните структурни звена и повишаване на административния капацитет при изпълнение на контролната дейност на агенцията.

Предлага се нова структура на дирекциите както в общата, така и в специализираната администрация на ИА ГИТ. Съществена промяна в структурата на агенцията е създаването на седем Главни дирекции „Инспекция по труда” с четиринадесет териториални дирекции „Инспекция по труда“, които ще осъществяват контролните функциите на агенцията по места. Главните дирекции ще координират, планират, анализират и отчитат резултатите от контролната дейност и ще предлагат мерки за нейното подобряване.

Поради постоянно разширяващите се функции на агенцията и голямата натовареност на служителите, с проекта на акт се предлага увеличаване на нейната щатна численост. За увеличаването на числеността на агенцията е предвидена специална разпоредба в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Съгласно чл. 14, ал. 4 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. разпоредбите на § 16, ал. 1 и 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за администрацията не се прилагат за увеличаване на числеността на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ до 200 щатни бройки за изпълнение на допълнително възложени функции. Осигуряването на допълнителните щатни бройки ще допринесе за укрепване на капацитета на агенцията и минимизиране на риска от неизпълнение на възложените функции.



Дата на откриване: 23.6.2022 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 25.7.2022 г.