Министерство на финансите и НАП ще предложат промени  след решението на КС

Граждани и фирми ще могат да избират кое задължение плащат

Министерство на финансите и НАП ще предложат до дни промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд, обявено вчера. Експертите на двете ведомства са подготвили няколко варианта, като при всички тях е предвидена възможността граждани и фирми да могат да избират вида  на публичните си задължения, които плащат.

В началото на следващата седмица различните варианти ще бъдат обсъдени на среща с работодателските организации и синдикатите, след което избраният от тях ще бъде внесен в Народното събрание. 

Предстоящите плащания на данъка върху доходите на физическите лица с 5% отстъпка до 10 февруари, както и вноските за данъка върху добавената стойност с краен срок до 14 февруари ще се извършват по досегашния ред на внасяне на задълженията, тъй като решението на Конституционния съд все още не е влязло в сила.

От  НАП ще запознаят гражданите и фирмите с промените, произлизащи  от решението на съда и с измененията при плащане за задълженията за данъци и осигурителни вноски.  Допълнителна информация може да се получи на телефонна на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg