Многостранната конвенция за прилагане на мерки, свързани с данъчните спогодби влиза в сила за България на 01.01.2023 г.

Национална агенция за приходите уведомява своите клиенти, че на 16 септември 2022 г. Република България депозира своя инструмент за ратификация на Многостранната конвенция за прилагане на мерки, свързани с данъчните спогодби, за предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби („Конвенцията“) и окончателния списък с резерви и уведомления пред Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

В съответствие с чл. 34, ал. 2 Конвенцията влиза в сила за нашата страна на 01.01.2023 г. Конвенцията ще се прилага по отношение на данъка при източника в обхванатите данъчни спогодби от 01.01.2023 г. По отношение на другите данъци в тези спогодби Конвенцията ще се прилага за нашата страна от 01.01.2024 г.

Списъкът с включените в обхвата на Конвенцията спогодби и резервите и уведомленията на Република България могат да бъдат открити в закона за ратификация, обн. в ДВ, бр. 47 от 24.06.2022 г. 

Полезен инструмент за преглед на промените, които Конвенцията въвежда по отношение на разпоредбите на обхванатите данъчни спогодби, е MLI Matching Database на ОИСР.

С ратифицирането и влизането в сила на Конвенцията Република България изпълнява ангажимента си във връзка с членството в Приобщаващата рамка на ОИСР за създаване на по-ефективни механизми за борба срещу трансграничното укриване на данъци и ще приведе своите обхванати данъчни спогодби в съответствие с минималните стандарти по Плана BEPS.