НАП напомня, че подпомогнатите с оборотен капитал трябва да представят отчет

Фирмите, които получиха безвъзмездна финансова помощ по програмата за подкрепа с оборотен капитал чрез НАП, трябва да представят отчет, съдържащ информация за същността на проектната дейност, изпълнена за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност и кратко описание на извършените разходи и декларация за липса на друго публично финансиране. Приходната агенция напомня, че ползвателите на помощта са длъжни да представят отчет до един месец след периода на изпълнение чрез информационната система ИСУН, т.е. 30 дни след изтичане на 3 месеца от датата на издаване на заповедта за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ. Кандидатите, участвали във фаза 1 и във фаза 2, подават един общ отчет, като в този случай срокът е 30 дни след изтичане на 3 месеца от датата на заповедта за предоставяне на помощта по фаза 2. 

 

Съдържанието на отчета е подробно описано в т. 28 от Условията за кандидатстване и за изпълнение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПИК.

В случай че фирмите не са подали отчет и декларация за липса на друго публично финансиране, разходите няма да бъдат верифицирани и ще се наложи дружествата да възстановят получената помощ.


НАП ще изпрати и напомняне по електронната поща на всички бенефициенти за ангажиментите им за отчитане.  


Подробности за съдържанието на отчета и декларацията, сроковете и начините за представянето му са достъпни в специализираната рубрика "Подкрепа с оборотен капитал" на сайта на НАП.