НАП подготвя въвеждането на  международния стандарт за счетоводно отчитане SAF-T в България

           Национална агенция за приходите (НАП) приключи съвместната работа с определения от Европейската комисия (ЕК) изпълнител Ernst & Young (EY) по проекта за внедряване на международния стандарт за събиране на счетоводни данни от данъкоплатци в унифициран формат на базата на Стандартен одитен файл за данъчни цели SAF-T, разработен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

           Одобрен е План, по който администрацията трябва да подготви имплементирането на реформата. Предвижда се изготвянето на проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който да бъде публикуван за обществено обсъждане. Сред следващите стъпки за въвеждането на този метод за обмен на информация между задължените лица и приходната агенция са още техническо обезпечаване, обучения и др.

       Новият начин на работа ще надгради доверието между НАП и нейните клиенти, тъй като ще се уповава на прозрачност и стандартизираност. Предвижда се информацията в стандартния одитен файл да бъде подкрепена от прилагането на стандартни номенклатури, като напр. Комбинираната номенклатура за продуктови кодове (https://nra.bg/wps/portal/nra/intrastat/nomenklaturi). 

За повече информация вижте разработената в рамките на проекта работна версия на XSD схемата.

         Предимствата на този начин на отчитане са по-добра, по-фокусирана и навременна комуникация между данъкоплатците и приходната агенция, по-ефективно справяне с управлението на риска за фиска (на национално и европейско ниво), намаляване на административната тежест за бизнеса и администрацията, повишаване на доброволното спазване от страна на данъкоплатците и др.

Стандартът е разработен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и вече е въведен в редица държави, сред които Португалия, Румъния, Полша и др., като ползите там вече са налице. Въвеждането на задължението за подаване на SAF-T ще се извърши поетапно, което осигури на икономическите оператори необходимото време за подготовка за прилагането на новия стандарт. Времевия график за въвеждане на реформата е публикуван на страницата на НАП, като е предвидено в България задължението за подаване на SAF-T да се въведе първо за големите и средни данъкоплатци. 

Вижте повече за въвеждането на счетоводния стандарт за отчитане SAF-T в България